altKikiriki vodi porijeklo iz Južne Amerike i Centralne Amerike odakle je prenijet u tropska i subtropska područija Azije i Afrike,kao i u neke mediteranske zemlje Evrope.

Kikiriki započinje svoj rast kao cvijet.Kada izraste plod,on se zbog svoje težine savija ka zemlji gdje se na kraju ukopa i sazrijeva.Protivno uvjerenju mnogih,kikiriki spada u porodicu mahunarki.Grickanje kikirikija može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.Otkriveno je da kikiriki snižava kolesterol,sprječava upale i poboljšava stanje krvnih stanica.Kikiriki poboljšava memoriju i pažnju,poboljšava sluh te je koristan kod jake iznemoglosti.On sadrži vitamine grupe B koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na nervni sistem.Najbolje ga je konzumirati lagano preprženog i neslanog.U mnogim svjetskim kuhinjama kikiriki je neizostavan dodatak mnogim jelima.Njegova najjednostavnija primjena u te svrhe je da ga posipate kao dodatak mješanim salatama,krem juhama od povrća i pirjanim jelima od piletine i povrća.

Naučno je dokazano da kikirikijem ili maslacem od kikirikja obogaćena prehrana može smanjiti postotak oboljenja od kardiovaskularnih bolesti za čak 21%. Zašto je tako?

Kikiriki je naime dobar izvor pozitivnih mono ne zasićenih masti (primjerice oleinske,koja se nalazi i u maslinovom ulju),sadrži vitamine E,vitamine B kompleksa,mineral mangan i dijetalna vlakna.

dzematrahic.ba