julsko jutroVideo-spot za pjesmu "Julsko jutro", čiji je tekst napisao Edin-ef. Mezit, a koju izvodi učenica Gazi Husrev-begove medrese Esma Zulić iz Sarajeva, premijerno je predstavljen danas u Srebrenici.

Riječ je o neobično lijepom poetsko - muzičkom omažu žrtvama genocida u Srebrenici, pisanom iz perspektive preživjelih žrtava srebreničkog genocida koje se svakog jula iznova suočavaju sa svojim najbolnijim sjećanjima.

- Kroz specifičan umjetnički izražaj, ova kompozicija nastoji prenijeti dio najdubljih emocija koje se krile iz intimnog svijeta članova porodica brutalno ubijenih u najvećem masovnom zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. U stihove su utkana sjećanja na najmilije, zatim bol i ponos, te ljubav prema Srebrenici kao i iskrena želja za mirom i nada u bolje sutra - kazao je ef. Mezit za Preporod.info.

Dodao je kako stihovi sadrže potresne, sjetne ali i optimistične elemente koji u harmoničnom suglasju kod slušaoca bude najtoplije ljudske osjećaje, te da melodija pjesme, čije je note napisao maestralni Eldin Huseinbegović, svojom izražajnošću izvanredno prati i naglašava emocije sadržane u tekstu.

Produkcijska kuća HudHudPro na čelu s Nevresom Softićem te Ajdinom Hasanićem, u svom prepoznatljivom stilu, potrudila se da videospot koji prati "Julsko jutro", s prizorima snimanim na autentičnim lokacijama u Memorijalnom centru Potočari, Srebrenici i kanjonu rijeke Drine, bude vrhunsko djelo video produkcije koje će gledaocima dočarati istinski upečatljivu, emotivnu priču. Tome će sigurno doprinijeti i činjenica da sva djeca koja se pojavljuju u spotu žive u Srebrenici i da su potomci ubijenih u genocidu.

WhatsApp Image 2021-07-08 at 16.54.06.jpeg - Srebrenica: Predstavljen spot za pjesmu

- Fokus u ovom projektu je na djeci, na budućnosti Srebrenice, na onome što je fascinantno u Srebrenici, a to je broj djece koji je rođen nakon genocida u Srebrenici, a koji danas tu žive i žele ostati u ovom gradu. Tražili smo način kako da toj djeci damo na važnosti, ali da ipak pokušamo i podsjetiti na genocid i stradanje Bošnjaka u Srebrenici. Mislim da smo uspjeli zaokružiti priču - rekao je Softić za Preporod.info.

Projekat "Julsko jutro" podržali su Tuzlansko muftijstvo, Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica i Media centar Islamske zajednice.

(Rabija Arifović/Preporod.info)