Limun ne samo da je zdrav već ima fantastičan utjecaj na kožu i kosu. Ako ste bacali koricu od limuna, znači da ste s njom u smeće bacili i 5 do 10 puta više vitamina nego što se nalazi u samom limunu prenosi 24sata.hr.

limun u zdjeliLista razloga zbog kojih bismo trebali redovno konzumirati koricu limuna je duga. Jedan od glavnih je upravo taj što u njoj ima mnogo više vitamina C nego u samom limunu.
Korica limuna pomaže i pri gubitku tjelesne težine zahvaljujući komponenti pektin koja upija masti u organizmu. Ona pozitivno djeluje i na uklanjanje bora i akni, jer je bogata antioksidansima i pomaže pri detoksifikaciji kože.
Jačanje imuniteta i ubrzavanje probave također su elementi zdravlja koje možete poboljšati unosom korice limuna. U njenom sadržaju nalazi se dosta limunske kiseline pa zbog toga konzumiranje iste pomaže u sprječavanju dijabetesa.

 Ovo su samo neki od segmenata zdravlja na koje konzumiranje korice limuna djeluje pozitivno.

Kora limuna s druge strane može biti i loša po zdravlje

Međutim sve te koristi poništiće komercijalne metode gajenja i čuvanja u kojima se koriste pesticidi, fungicidi i vosak. Od ovakvo gajenog limuna ne samo da ne treba koristiti koru, već treba izbegavati čak i sok prenosi magicnobilje.com.
Isto pravilo važi i za ostale agrume poput limete, pomorandže, mandarine ili grejpa. Budući da se u mnogim krajevima može gajiti limun u bašti, a u hladnijim on uspijeva u zatvorenom prostoru ili zaštićenom balkonu, svako može da sebi i svojoj porodici priušti organski gajen limun.
Osim pesticida na koru raznog voća proizvođači stavljaju fungicide i vosak zbog kojeg plodovi ne truhnu pod uticajem bakterija, a sjaj čini da izgledaju privlačnije i brže se prodaju. Samo pranje neće skinuti hemikalije, a kamoli pesticide koji su se nataložili u voću.
Iako se guljenjem gube minerali i vitamini, koru voća koje nije gajeno po principima organskog ekološkog gajenja ne treba koristiti.

Dakle, svako voće pa i limun su korisni uz oprez gdje, i kako se snabdjevamo sa tim voćem a tu smo priznaćemo svi tanki jer nemamo znanja ni iskustva da otkrijemo na osnovu kojih pokazatelja je gajeno određeno voće to naročito važi za one vrste koje nemaju etiketu na sebi porijekla. Zato ponekad čovjek kada koristi iz najbolje namjere bilo kakvo voće u ishrani ponekad ispadne da se borimo sa vjetrenjačama iz razloga što nemamo kompletan uvid u sav proces tog voća koje nam se nudi u dućanu,tržnom centru ili pijaci..