Iako se radi punim kapacitetom na unapređenju knjižnog fonda džemata Gornji Rahić koji posjeduje u sklopu svojih redovnih aktivnosti odnosno projekat bibilioteku "Husejn ef.Kujundžić" nismo u zadnje vrijeme isticali koji su to novi naslovi prispjeli u nju. Bibilioteka je svakim danom sve bogatija sa knjižnim fondom koji je uveliko obuhvatio mnoge naslove literature koju mnogi tek kad vide iznenade se u njenu raskošnost što bi rekli ima za svakog ponešto. U zadnjih deset dana imali smo i jednog vakifa koji želi pomoći da se kupi još polica za knjige jer ovaj broj koji je sada trenutno nema se gdje posložit tako da nam predstoji daljnje širenje ovog bogatstva nauke.

 Ovom prilikom vam predstavljamo tri naslova koja su okitila našu bibilioteku i to Izabrana djela pisca Nedžada Ibrišimovića u deset knjiga (štampana 2005.godine), Kratki ramazanski vodič o prehrani (štampana 2021.godine) i knjiga Ertugrul roman,priča o plemenu Kayi (štampan 2020.godine).

IZABRANA DJELA- NEDŽAD IBRIŠIMOVIĆ

IBRISIMOVIC IZABRANA DJELA
Nedžad Ibrišimović, romanopisac, pisac kratke priče, pjesnik i skulptor. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977, grupa filozofija. Bio je u jednom periodu predsjednik  Društva pisaca Bosne i Hercegovine.
KUĆA BEZ VRATA, priče, Svjetlost, Sarajevo, 1964.;
UGURSUZ, roman, Svjetlost, Sarajevo, 1968.;O romanu: (Da li je to slutnja što svuda i u svemu vidim znakove? A ako ih ne vidim, sam ih tražim i objašnjavam? Mogu i svojom voljom da im ne pripadam, jer ja to zaista neću?
Od ljubavnih jada nema većih i njima se predajem.
...Tijelo mi se rastače u komade. Možda su me bacili niz stijenje u Bosoru. Zašto ne umirem?... Ne - bičuju me. Da sam samo upola više svjestan da su to udarci, umro bih, ovako me bude. Velika je moja žeđ da vidim i uočim. Više me boli fijuk kandžije nego njen dodir. Ne mogu da uhvatim ajanove oči, koje me, osjećam, probadaju i prikrivaju za tlo. Žudim da nam se suoče. U mome pogledu našao bi ruganje, iako ga moja duša ljubi.)
KARABEG, roman, Svjetlost, Sarajevo, 1970.;
KNJIGA ADEMA KAHRIMANA , Svjetlost, Sarajevo, 1992.;(Ovo je knjiga o kojoj nema sumnje, iako je napisana između apsurda i logike, u inverziji logike i zbivanja u vremenu, čisto prostim rečenicama. Ona zbunjuje izrazom infantilno svedenim na izvorna, početna značenja, na direktne odnose stvari i osjeta, svojim zalaženjem u grotesku naive, ali koja, nehotično i prostodušno, otvara ponore zločina bez kraja...
Sve se iz prošlosti u ovoj knjizi uliva u savremenost i vraća se iz nje u prošlost, kao što jedni likovi Ibrišimovićevih djela ulaze u duše drugih, ili iz njih proizilaze. Kao da se sudbina Bosanskih Muslimana ponavlja kroz historiju.)
ŠEJTANI I RUHANI INSPIRACIJA, članci i govori, Bosanska knjiga, Sarajevo, 1995.
BRAĆA I VEZIRI,1989.
DRAME,1988.
IZBOR IZ KRITIKE,biografija, bibliografija
PRIPOVIJESTI
BIO JEDNOM JEDAN (Zbirka ilustrovanih priča koje počinju na: Bio jednom jedan...
Ovoga puta, pričama Bio jednom jedan, Nedzad Ibrišimović se obraća našim mlađim čitaocima.
Svojim pričama on ih odvodi u vrijeme u kojem je ljudima vladala neka drugčija stvarnost što je, živeći u jasnoj pouci, učila o dobroti i pravednosti, ljubavi i mudrosti.
Oduševljavala je čudima što se uvijek nasele baš u to vrijeme,
ono što je jednom davno prošlo i ono koje nam ponekad samo govori i nostalgično zatitira u damarima...

 KRATKI RAMAZANSKI VODIČ O PREHRANI

ramazanski vodicKnjiga objedinjuje znanja vezana za razumijevanje preporuka i vodiča pravilne prehranu, kao i islamskih načela vezanih za ramazanski post. U knjizi su pojašnjena obredoslovna, fizička, intelektualno - kognitivna, emotivna, duhovna, socijalna i društvena dimenzija posta. Posebno poglavlje posvećeno je halal hrani i halal prehrani, kao bitnom preduvjetu za post u mjesecu ramazanu. Pojašnjene su preporuke za konzumiranje određenih vrsta namirnica i jela, a sve s ciljem da se postačima olakša post. Pojedina poglavlja objedinjuju savremeno shvatanje nutricionizma, zdravog životnog stila, životnih navika utemeljenih na islamskim načelima, uključujući odredbe o postu za vrijeme ramazana. Osim planiranja prehrane naglašava se značaj fizičke aktivnosti, posebno kroz obavljanje namaza (molitve), značaj kvalitetnog sna, smanjenje stresnih stanja, kao i eliminiranje svih vrsta poroka.

Autori knjige su prof. dr. Senad Ćeman, prof. dr. Midhat Jašić i mr. sc. Damir Alihodžić

Izdavač knjige je Agencija za certificiranje halal kvalitete a Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja” je suizdavač knjige.

 ERTUGRUL ROMAN,HISTORIJSKA PRIČA O PLEMENU KAYI

Ertugrul knjigaKnjiga pod naslovom Ertugrul i priča o plemenu Kaji je na granici između biografije i historijskog romana. Na oko 200 stranica, autor nam donosi zanimljivosti o porijeklu plemena Kaji, njihovoj selidbi iz Centralne Azije do granica Kine, a zatim putu ka Anadoliji. Borbe sa Mongolima i križarima koji ruše jednu po jednu islamsku državu zauzimaju, ali i sukobi sa plemenima koja šuruju sa križarima, slikovito su dočarani na stranicama ove knjige.

Usljed svega, unutrašnjih i vanjskih izazova, pleme Kaji uspjelo je očuvati jedinstvo i postaviti temelje za buduće carstvo koje će vladati više od pet stotina godina. Kakve su karakterne vrline krasile Ertugrula, njegovu porodicu i prijatelje?

U kakvom ambijentu je odrastao i čime se odlikovao ovaj muslimanski lider, čitajte u knjizi koju je objavila izdavačka kuća Slovo bosansko.

dzematrahic.ba