P R E D S T A V LJ A M O

halid5Svaki posao ima svoj početak pa tako u razgovoru za Halidom Hasanovićem iz Vukelja smo saznali kako je on počeo da gradi kamine, pečenjare i ograde.

Kako nam je rekao do ovog posla je došao jer je nakon rata bio deminer, i na nagovor brata da napusti taj opasan posao po život je poslušao ga i napustio.

U periodu nakon toga njegov brat Samid je htio da gradi ogradu od klesanog kamena i kako nam reče Halid on se ponudio bratu da bi mu to radio našto mu je on rekao  kako ćeš to raditi a nisi nikad to radio, ali ipak je prihvatio ponudu brat po cijenu da ako ne bude dobro urađeno da to sruše. I tako je Halid počeo radit danas uspješan posao.

Primjetili smo da je radio na mnogo lokacija u našem kraju i zaista ima smisla što je radio, ipak je ovo posao koji zahtjeva strpljenja i iskustva jer treba svaki kamen obradit kako zahtjeva situacija na zidu ograde ili kaminu.

Prema njegovim riječima kamen koji koristi pri izradi ovih ograda pretežno koristi tešanjske i srebreničke bunje to jest žuti i sivi kamen.

Inače kamene ograde istovremeno su čvrste i elegantne. Odgovaraju modernoj arhitekturi i kućama u stilskim stilovima.Prema tome kamene ograde imaju puno prednosti: izdržljive su, prirodne, ne zahtijevaju održavanje, učinkovito odvajaju dom i vrt od svijeta.

Okušao se Halid i sa ciglom te idemu i to od ruke. Ove poslove radi unazad dvadeset godina i kako spomenu samouk majstor i sam svoj gazda.

Mada nismo upoznati da li ima na ovim našim prostorima još ovakvih majstora smatramo da je Halid postigao i stekao veliko znanje oko izrade ograda i kamina što baš nemože ni svako radit.

Zato toplo preporučujemo sa zadovoljstvom našeg majstora Halida za sve one koji imaju potrebu za ovakovom vrstom radova  na svom dvorištu ili prilikom izrade kamina i pečenjara.

dzematrahic.ba