ISHAK SLIKA1Historiju jednog mjesta i okoline uvijek čine pored prirodnih resursa njeni stanovnici koji tu žive sudbinom propisani život. Tako imamo i lijepih priča o našim sugrađanima koji su rođeni u Gornjem Rahiću, ali zbog prilika u ta njihova vremena prinuđeni su napustit rodni kraj i nastavit svoj život u drugim državama i civilizacijama. Tako imamo neke poznate činjenice o našim ljudima koji su nekad ovdje se rodili i otišli u tuđinu poput Sulejmana Fikri Ertena iz porodice Hadžiefendić-Imamović) rođen 1875 umro 1962. godine u Turskoj u Antaliji gdje osnovao Muzej i ostavio značajan pečat tog vremena u Turskoj.

Tako imamo i za još jednog potomka sa ovih naših prostora koji je u Brisbanu u Australiji ostavio značajan trag i na ponos kako prodice tako i nas kao njegovog rodnog mjesta, radi se o rahmetli Ishaku ef.Imamoviću. O njemu vam iznosimo ovdje jedan tekst koji smo dobili iz Australije koji je napisao i poslao gospodin Ramiz Muminović. Tekst u cjelosti prenosimo o našem Ishaku ef.Imamoviću.

Poštovani, evo šaljem vam zanimljiv tekst o jednom vašem sugrađaninu, koji je živio u Australiji. Ja inače živim u Melburnu. Bio sam profesor u Gimnaziji i Ekonomskoj školi u Brčkom. Godine 1965/66. Radio sam u Osnovnoj  školi u Rahiću kao nastavnik fizike i OTO.      

 U trećem po veličini gradu Australije Brisbane (2,360,241 stanovnika)  nalaze se  dvije ulice po imenu Esma st i Zuhra st. Rekli bi ništa neobično, ali nije tako jer su ovi nazovi ulica vezani za jednog Bošnjaka iz Gornjeg Rahića po imenu Ishak ef. Imamović.

Ishak Imamović , rođen je 1912. godine u Gornjem Rahću  kod Brčkog,  sa svojih deset godina otišao je da uči Medresu u Sarajevo. Kao svršeni  učenik Medrese, bio je namješten, prije drugog svjetskog rata, u Cazinu službu imama na Cazinskoj džamiji.

Tamo se ženi sa ženom po imenu Zuhra, i dobiva sa njom sina Šefkiju i kćerku Esmu.

Pri kraju Drugog svetskog rata zbog opasnosti  da ga komunistički režim  optuži , za podrsku Handžar diviziji , Ishak preko Austrije  doselio  se u Australiju, 15.aprila 1949. u Brisbane, na zemljište koje danas pripada  naselju Rochedale. 

KNJIGA ISHAK IMAMOVIC 1Kao pametan i vrijedan čovjek na nekultuvisanoj zemlji napravio je prvo sebi kuću, a zatim krčio šumu, gradio nove kuće, koje je prodavao doseljenicima, i širio naselje oko sebe.  Prvu ulicu koju je prosjekao nazvao je po ženi Zuhra st, a jednu od  sljedećih ulica po kćerki Esma st. Jednoj ulici je dao ime Rahic str, koju je kasnije neko iz nepoznatih razloga preimenovao u Ranic st.

Ishak ef. Imamović bio je izuzetno pametan čovjek. Pored bosanskog, govorio je engleski, arapski i njemački.  Autor je obuhvatnog djela iz oblasti islamskog vjerovanja, ibadata i etike, Outlines of Islamic Doctrine ((Pregled islamske doktrine), jedinstvenog štiva te vrste i tog obima ikada napisanog na tlu Australije. Pisao je za Glasnik IVZ-a, u Sarajevu, i Bosanske poglede u Beču i Zurichu.

Umro je u 67. godini života u Brisbaneu, gdje je i pokopan.

foto arhiv džemata Gornji Rahić, knjiga koja je izdana 1971. godine u Brisbanu i mezar rahmetli Ishak ef. Imamovića u Brisbanu 

Priredio: Hamid Hasikić

dzematrahic.ba