PROMO RAHIC 1U okviru Petog skupa naučnih i kulturnih radnika pod nazivom "Znanjem do razvoja bosanske čaršije" koji će se ako Bog da održati u Gornjem Rahiću, nedjelja 13.10.2024. godine sa početkom u 18:30 sati u Domu kulture Gornji Rahić biće promocija najnovije knjige “Rahićki uspomenar-knjiga druga”.

Ovo je ujedno i prva prezentacija ove knjige koja na radost mnogih izlazi sa drugim brojem, podsjećamo da je prva knjiga izašla 2022. godine u tiražu od 300 primjeraka i da je dobro primljena među stanovnicima našeg kraja. Izdavač je bio dr.Enes Kujundžić.

Druga knjiga je izašla 2024.godine unaprijeđena sa mnoštvom domaćih radova naše materijalne  i nematerijalne kulturne baštine, napravljen je pomak u kvaliteti knjige jer je štampana u tvrdom povezu. Izdavač je d.o.o.Dobra knjiga iz Sarajeva, štamapana u 500 primjeraka.

Oba primjerka se izdaju pod nazivom Bibilioteka “Bosanska čaršija” i naravno iza ovog projekta stoji džemat Gornji Rahić koji provodi svoju aktivnost u sklopu Bibilioteke “Husejn ef. Kujundžić”.

Na promociji će učešće uzeti dr.Enes Kujundžić  na temu "Rahićkog uspomenara", i "Iz zapisa Nezada Bećirevića" u izdanju Fondacije Bećirević iz Brčkog, "Otkopano blago: ogledi o sevdahu, sofri i pamćenju", i biće riječi o  "Žene stvaraoci na stazi do bh. biografskog leksikona" (u povodu obilježavanja 250. godišnjice objavljivanja balade "Hasanaginica" (Venecija, 1774),

Drugi promotor je mr.sci. Bahrija Kurtalić koja će isto tako govoriti o novom izdanju Rahićkog uspomenara.

U sklopu promocije biće upriličen program sa dodatkom dodjele zahvalnica članovima zajednice koji su dali doprinos razvoju i radu džemata.

Pozivamo sve zainteresovane da svojim dolaskom obogate ovaj skup koji je od velikog značaja za nas jer po prvi put se radi o knjizi koja tretira naše kulturno historijsko blago kako našeg mjesta tako i šire okoline.

Zato podržite naš rad kako bi ga unaprijedili  i dostigli veći nivo pisane riječi kao odraz jedne stare bosanske čaršije koja ima svoje utemeljenje u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.