dobrote plamU petak 5.novembra 2021. godine u džematu Gornji Rahić biće u sklopu manifestacije "Ti si ruža džennetska" promovisana knjiga "Dobrote plam" autora Bajre Perve. Uz autora učešće u promociji će uzeti i dr. Selman Selhanović obojica iz Sarajeva. Promocija će se održati poslije jacije namaza u 18:30 sati u Omladinskom centru (zgrada do džamije).

Bajro Perva je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Institut za novinarstvo u Beogradu, a fakultetski studij je okončao iz oblasti komunikologije.

Objavio je osam knjiga od kojih su neke prevedene na turski i albanski jezik. Pisao je i tekstove  ilahija, kasida i moderne sevdalinke a njegova poezija je ušla i u udžbenički sadržaj za osnovne škole. Također, dubok trag je ostavio u novinarstvu, posebno u renomiranom listu Preporod gdje je proveo skoro cijeli radni vijek, a sarađivao je i sa više ovdašnjih medija.

- Svojom knjigom pjesama za djecu “Dobrote plam” Bajro Perva nastavlja tradiciju onih spisatelja u bošnjačkoj književnoj tradiciji koji su nastojali povezati književnoumjetničku i književnodidaktičku ulogu književnog teksta namijenjena djeci – dio je iz predgovora knjige “Dobrote plam” koji je napisao Hadžem Hajdarević.

Knjigu “Dobrote plam” izdao je El-Kalem 2020. godine.