U velikoj sali restorana Divanhana u Brčkom održana je promocija knjige “Sloboda robije” autora hafiza Halila Mehtića, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko.
promocija mehtic1 620x264
Promocija je održana u petak 24. septembra 2021. godine poslije akšam-namaza.

Promotori su bili dr. Mustafa Gobeljić, dr. Ahmed Hatunić i autor knjige dr. hfz. Halil Mehtić.

Dr. Gobeljić je govorio ličnim iskustvima a posebno o iskustvima njegovih poznanika i kolega imama sa Službom državne bezbjednosti objašnjavajući prisutnima koliku je ta služba formalnu i suštinsku moć imala da utiče na živote imama i njihovih porodica.

Dr. Hatunić se u svom izlaganju osvrnuo na nekoliko važnih poruka koje se čitaju kroz redove ove knjige. “Jedna od najvažnijih poruka ove knjige je to da se za slobodu vrijedi boriti i u toj borbi ustrajavati jer se nesloboda i nasilje ne isplate. Svaki sistem izgrađen na nasilju i ograničavanju sloboda zasigurno doživi propast”, naglasio je Hatunić.

Dr. Mehtić se obratio prisutnima pojašnjavajući prilike u kojima se kao imam odlučno suprotstavio pritiscima agenata UDBA-e što ga je u konačnici i koštalo slobode te naglasio: “Mi nikada ne znamo kakvo je dobro u onome što nas snađe od iskušenja. Allahova je odredba da to vrijeme u ćeliji iskoristim da naučim cijeli Kur'an napamet. Upravo to zatvorsko iskustvo u mom srcu je iskorijenilo strah od ljudi.”

Knjiga se dijeli, uglavnom, u tri tematska ciklusa: obrazovanje i porodični život, isljeđivanje i boravak u zatvorskoj ćeliji. Kroz dvije stotine šezdeset stranica dominira neljudskost sa jedne i stamenitost u istini kao i vjera u Božiji sud, sa druge strane. Autor je duboko zaronio u sjećanja, pa nam kroz dinamičnu dramsku radnju i dijaloške dvoboje fokusirane na temu totalitarizma i borbe protiv njega prikazuje svoja uvjerenja o slobodi u tkanju ljudskog života i sudbine, prožetih pobožnošću, odanošću i predanošću Allahu dž.š krunisanoj pamćenjem Časnoga Kur’ana.

Izvor:medzlisbrcko.ba