hasikic nerminPošto je prošlo tridesetjedna godina od pogibije našeg borca Nermina Hasikića ovom prilikom osvježavamo to vrijeme koje je za bošnjake i sve patriote ovog kraja bilo teško, vrijeme 1992. godine pitanja opstanka i našeg bitisanja na ovom području. Zbog toga sjećanje na borce i na Nermina koji je tada bio dosta mlad je veoma važno.

Nermin Hasikić je sin Mustafe i majke Merjeme,pored njega otac Mustafa je imao još Almira, Nevresu i Zifu dakle, šestočlana porodica. Nermin je rođen 1973.godine u Brčkom, završio osnovnu školu bio je neoženjen. Poginuo je 8.oktobra 1992. godine u rejonu između naselja Ivakovića i mjesta Grbavica i tada je imao 19 godina života. Sahranjen je na centralnom mezarju u Gornjem Rahiću.

Postao je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od 01.05.1992.godine i njegov put borca trajao je pet mjeseci. Nermin Hasikić zvani Nerko je bio dobrovoljac i jedan od najmlađih pripadnika čete Gornji Rahić od prvog dana agresije na Bosnu i Hercegovinu.

To je pokazivalo njegovu visoku samosvijest o potrebi da se brani država od agresora. Uvijek je bio spreman da sa svojim saborcima odgovorno izvršava borbene zadatke. Od 07.10.1992.godine Armija Republike Bosne i Hercegovine je pokrenula akciju presijecanja koridora. U rejonu naselja Lipovac, četa Gornji Rahić je izvodila aktivna borbena dejstva u sklopu pomenute akcije. Naš Nerko je bio jedan od učesnika i tog 08.oktobra 1992.godine smrtno je stradao u rejonu između naselja Ivakovići i naselja Grbavica.

U nedjelju 8.oktobra u džamiji džemata Gornji Rahić će se pred dušu Nermina Hasikića proučit tevhid te se pozivaju članovi porodice, saborci i džematlije da se odazovu ovom skupu te na taj način odaju priznanje i poštovanje za zalaganje i  hrabrost koju je Nermin imao i na kraju dao svoj vlastiti život. Tevhid će se proučiti u 12 sati prije podne namaza.