altRašljani malo podmajevičko selo, sa nadaleko poznatim BKUD-om“AZRA“ ove godine kao prethodnih organizira u svom mjestu „Veče prijatelja“. Kulturno umjetničko društvo koje zauzima dobru poziciju na bh prostoru te u zadnje vrijeme česti su gosti i susjedne Hrvatske. Imali smo kraći razgovor sa predsjednikom gospodinom Mujom Šabanovićem. Ovo je prema riječima Šabanovića peta godina organiziranja međunarodne smotre kulturno umjetničkih društava iz BiH i susjednih država. Nastupiće 10 ekipa kao i prošle godine sa oko 400 učesnika. Šabanović je već šest godina na čelu ovog uspješnog kulturno umjetničkog društva. Do sada je „Azra“ iz Rašljana za ovih šest godina dok je on na čelu imala 380 nastupa na raznim manifestacijama kako u zemlji tako i u susjedstvu, podatak koji nam je rekao je značajan da su u Hrvatskoj do sada imali čak 17 nastupa. Ove godine medijski sponzor im je OTV iz Bosanske Bijele (Obiteljska televizija Valentino) koja će sve to medijski da proprati. Na naš upit kako finansijski sve to obezbijedit Šabanović nam je spomenuo da je jedan dio spoznor Vlada Brčko distrikta,a ostalo oni nađu sponzore od raznih firmi i pojedinaca. Prema njegovim riječima ovogodišnji troškovi ove kulturne manifestacije „Veče prijatelja“ će iznositi između 6,5 do 7 hiljada KM.

U razgovoru smo se dotakli i samog broja članova te njihovih koreografija koje izvode na ovim svim skupovima, Šabanović ističe da imaju 150 članova podijeljenih u 5 sekcija i to u folklornu,dramsku,muzičku,ilahije i kaside te moderni ples. Naročito nam je istakao 5 koreografija koje izvode,posebno pdcrtavši da svaka od tih pet koreografija ima svaku zasebnu opremu-nošnju za izvođenje što ih čini u ovome specifičnim. Kaže da je svaka koreografija orginalna, uzeta  svaka iz muzeja gdje se izvorno čuvaju. Od tih pet koreografija oni izvode sledeće;

-Čaršijske igre Sarajeva,

-Begovske igre iz okoline Jajca,

-Šopske igre, nastale na tromeđi Srbije,Makedonije i Bugarske,

-altVranjske igre,

-Gradske igre iz okoline Sarajeva

Na kraju razgovora za naš portal dotakli smo se budućih nastupa Azre iz Rašljana, gdje nam je Šabanović napomenuo da već u sledećem mjesecu, mjesecu junu imaju nastup u Buzetu (Istarska županija-Hrvatska) koji će se održati 8,9,10 i 11 juna.

OVE GODINE NASTUPAJU


BKUD "Behar"  Gunja
KUD "Merak" Sapna
BKUD "Šeher" Palanka
BKUD "Bosna" Omerbegovača
KUD Sloga Bikodže
KUD Osman Rešidović Brka
BKUD Rahić
BKUD Mula- Alija Sadiković Janja
KUD Šator-paša, Šatorovići  i
BKUD Azra Rašljani

Program manifestacije „Veče prijatelja“ je sledeći:

18:30 sati defile kroz selo

19:00 sati početak koncerta sa igrama i pjesmama

21:00 sat zabavno veče na otvorenom i druženje između članova

24:00 sata ispraćaj gostiju

„Veče prijatelja“ će se održati u subotu 26 maja.

dzematrahic.ba