altNaše drage i vrijedne domaćice za savjete i razne recepte nikad nije mnogo i puno govora i pisanja. Raznovrsnost vaše kuhinje u kojoj spravljate kolače i razna remek djela za sladokusce uvećava bogastvo vaše kuhinje, vas i vaših u domaćinstvu. Ovom prilikom prijedlog je pao na slatko jelo,slatki tradicionalni bosanski kolač Kajamčicu koji svojim izgledom mami slast na usnama da se proba.

 

Od čega se sastoji kolač:

 

   1 litra mlijeka

   1 šoljica griza

  8 jaja

   1/2 kg domaćeg kamjaka

  2 lista jufke (tijesta)

Agda (sirup od vode i sećera)

   1 kg sećera

   1/2 litre vode

 

Kako se priprema kolač:

 

Staviti mlijeko da kuha uz postepeno dodavanje griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti jaja i domaći kajmak i sipati u griz. Sve dobro izmiksati da nema grudica. Pomastiti tepsiju, staviti jednu jufku tako da prelazi rubove tepsije. Sipati masu preko jufke. Prekiriti drugom jufkom i peći 20 minuta na 200-220 stupnjeva- Kada je pita potpuno hladna, izrezati je na kocke. U međuvremenu skuhati agdu (sirup od vode i sećera) i vrelom agdom zaliti hladnu pitu. Prijatno uz slatko bosansko !

 

ps.ovaj recept se nalazi na mnoštvu stranica tako da ne znamo koje orginalni dio objavio pa i ne navodimo izvor.

/dzematrahic.ba/