altPribližilo se vrijeme za nastup zimske opreme za naša vozila, podsjećamo da svako vozilo od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, mora posjedovati gume sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) ili gume s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) i u priboru odgovarajuće lance, koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta podsjećaju iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba.

Dodatno, za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu se ubrajaju lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume s ekserima, naglašavaju iz BIHAMK-a.
Svi mi koji koristimo auta, te se o njima brinemo sa posebnom pažnjom, znamo da su automobili i dalje najosjetljiviji zimi kada su uslovi njihove eksploatacije najteži. Zimska priprema vozila nije samo kupovina strugalice za led, metlice i odleđivača brava. Zimska priprema automobila zahtijeva malo truda i vremena koje je potrebno posvetiti svom limenom ljubimcu, kako bi što bezbolnije podnio zimske uslove vožnje.
Prilikom pripreme vozila za sezonu zimskih uslova vožnje potrebno je posebnu pažnju obratiti na slijedeće elemente:
•    Provjeriti jačinu akumulatora i njegovo punjenje,
•    Provjeriti svjećice.
•    Provjeriti stanje guma, gume trebaju biti zimske (prema ZOBS-u minimalna dubina profila gazećeg sloja je 4mm).
•    Kontrola rashladne tekućine.
•    Kontrola tačku mržnjenja tekućine za pranje vjetrobrana.
•    Provjeriti stanje ulja u motoru.
•    Provjeriti stanje ulja u kočionom sistemu.
Ukoliko vaš automobil nije spremljen u garaži, velika je vjerojatnost da ćete svakog jutra strugati led sa njegovih stakala. Struganje leda se može izbjeći prekrivanjem stakala novinama.
Smrznute brave odledit ćete jednostavno pomoću posebne tekućine, a gumene brtve u narodu poznati kao kederi na vratima najbolje je premazati glicerinom.
Malena metlica korisna je za uklanjanje snijega sa automobila. Pri tome nemojte biti lijeni i očistiti samo stakla jer će vas već pri prvom naglijem kočenju iznenaditi snijeg sa krova vašeg automobila.