Pouke i Poruke-Ovo je istinit dogadaj koji se desio sa šejhom Abdullahom Šehatom na programu satelitskog kanala “IQRA”. To je direktan program u kojem gledaoci postavljaju pitanja telefonom a emituje se iz Egipta.
Za vrijeme programa desio se slijedeci razgovor:

Gledateljka: Upitala bih šejh Abdullaha, ako sam ja pocinila veliki grijeh može li mi moj Gospodar oprostiti
Šejh: Sigurno sestro, Uzvišeni Allah je rekao: Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.

Gledateljka: Ali ja sam strašno dijelo ucinila i ja osjecam da mi naš Gospodar to ne može oprostiti.

Šejh: Sestro, Allah je Onaj koji prašta (Gafur) i On je Milostivi (Rahim). On Uzvišeni je rekao: Allah sigurno nece oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostice kome hoce ono što je manje od toga.
Gledateljka: Ja za sebe posebno osjecam da mi moj Gospodar nemože oprostiti. Ja sam sedam puta išla na hadž ali Kjabu nikad nisam vidjela!!! 
Šejh: Da Allah sakrije i sacuva!
Gledateljka: Ulazila sam u harem Kjabe i gledala ljude kako tavaf cine ali ja nigdje nisam vidjela Kjabu. Čak mi je jedan covjek pomogao da je dodirnem ali ja je uopce nisam vidjela.

Šejh (vidno uzbuden): Sada mi doista reci šta si ti to uradila? Sigurno si nešto ogromno pocinila. Molim Allaha Uzvišenog da sakrije i oprosti. Zamolio bih te da nam odgovoriš? Gledateljka (odgovara dvoumeci se): Pocinila sam blud sa nekim covjekom kojeg ne poznajem.

Šejh: Nemoguce, ti lažeš, sigurno ima nešto vece od toga što si uradila?
Gledateljka: U pravu si, radila sam kao medicinska sestra i imala sam veze sa sihirbasima, ljudima koji prave sihir i koji rade zla djela koristeci

džine da bi naudili i naštetili drugima. Oni su donosili meni svoje vradžbine i zapise a ja sam ulazila u mrtvacnicu medu mrtvace i u njihova usta to stavljala. Poslije sam im usta zatvarala i koncem zašivala i oni su tako ukopavani (sahranjivani). To sam više puta radila.
Šejh (dobro uzrujan i ljut): Da Allah sacuva, ti sigurno nisi ljudsko bice. Ti si mislila da ce ti naš Gospodar to tek tako oprostiti. Ti si širk pocinila, Allahu Uzvišenom si druga pripisala. Da Allah sacuva! Allah nece oprostiti da mu se širk cini. Ti si Allahu širk ucinila, da nas Allah sacuva.
Ovdje se govor prekinuo.

Dvije sedmice kasnije na istom kanalu i programu u direktnoj vezi desio se slijedeci razgovor:
Gledatelj: Esselamu alejkum!
Šejh: Ve alejkumusselam ve rahmetulahi ve berekjatuhu.
Gledatelj: Zamolio bih vas da me saslušate
Šejh: Izvolite!
Gledatelj:Ja sam sin žene koja je pricala sa vama prije dvije sedmice i koja je bila medicinska sestra. 
Šejh: Izvoli sinko!
Gledatelj:

Moja majka je umrla i dogodilo se nešto strašno. Ona je umrla normalnom, prirodnom smrcu. Ali ono što se desilo kada smo je htjeli ukopati nije za povjerovati. Donio sam svoju majku sa ljudima do kabura koji je bio iskopan i desilo se cudo. Nismo mogli ukopati tijelo. Kada god bi sišli u kabur on bi se stijesnio nad nama tako da nismo mogli ostati u njemu.Bili smo prisiljeni da izlazimo iz njega pa smo se ponovo vracali, medutim, on bi postajao sve tješnji.

To se ponavljalo sve dok se ljudi koji su bili na dženazi nisu isprepadali i pobjegli ostavljajuci me samog na mezarju. Jedan od nijh mi je rekao: Allahu se utjecem da me zaštiti od onog što je ova uradila! Ostavili su moju majku na zemlji pored kabura. Niko nije mogao da je zakopa. Plakao sam sve dok nisam ugledao covjeka u izrazito bijeloj odjeci. Sva njegova odjeca bila je bijela i njen izgled me je smirivao. Shvatio sam da je to melek, posebno nakon što mi je rekao slijedece: Ostavi svoju majku na njenom mjestu, idi i ne okreci se za njom.

Ništa nisam progovorio i otišao sam. Medutim, nisam mogao da izdržim a da ne pogledam za svojom majkom šta ce joj se desiti. Okrenuo sam se i vidio strahovit vatreni plamen kako pada s neba na moju majku i spaljuje je. Svijetlost je bila veoma jaka tako da mi je spalila lice u momentu dok sam bacio posljednji pogled za svojom majkom. Moje lice je još uvijek sprženo i ja ne znam da li je Allah Uzvišeni ljut i na mene zbog svega toga ili nije?
Šejh (placuci): Moj sinko, nadam se da te je Allah Uzvišeni ocistio od onog što je radila tvoja mati, da nas Allah sacuva od toga. Ona je trošila na tebe od tog haram imetka kojeg je tako sticala, pa je Allah htio da te ocisti. Zato se boj Allaha, od Njega traži oprost i budi zadovoljan onim što ti je Allah Uzvišeni propisao i odredio.