Nikola Petković, 81-godišnji umirovljeni vozač i prevoditelj iz Šibenika, odlučio je široj javnosti uputiti nekoliko savjeta za prevenciju oboljenja od gripe, prehlade, kostobolje i niza drugih tegoba. Petkovićev savjet, odnosno recept, iza kojega stoje godine predanog ispitivanja i primjene na mnoštvu ljudi, vrlo je jednostavan i, što je posebno značajno- izuzetno jeftin.
Nikola je profesionalni vozač koji je u 40 godina staža prevalio oko pet milijuna kilometara: a vozio je, kaže, sve, od autobusa pa kasnije ondašnjih državnih dužnosnika (Savka Dabčević, Vladimir Nazor...).
 U vožnji je svašta doživljavao: čak je porodio tri žene u službenom automobilu. No, vozačka karijera ga je natjerala na razmišljanje kako spriječiti mučninu i povraćanje putnika radi vožnje. - Dovoljno je pola sata prije vožnje pojesti dva kuhana jaja, za odrasle, ili jedno, za djecu. Onda se možete čitav dan voziti i nećete sigurno imati mučnine. Provjereno. Ja bih svojim problematičnim putnicima uvijek pripremio prethodno kuhana jaja - otkriva Nikola Petković. - Sve što treba učiniti je postaviti na ormar ili neko drugo praktično mjesto u spavaćoj i ostalim sobama manju posudicu punu vode. Ovisno je li ljeto ili zima, ta voda polagano, prirodnim putem, isparava sedam do deset dana i primjereno ovlažuje prostor. Kada većina ispari, dolijeva se nova voda. Taj postupak uvelike prostor osvježava novim količinama kisika, mi dišemo lakše, bez napora i time je organizam spremniji i sposobniji za borbu protiv virusa, bakterija i bacila - otkriva Nikola mjere koje treba poduzeti za bolje zdravlje.
Njegova zamisao je, nabraja, pomogla najprije rodbini, susjedima, potom brojnim poznanicima, ženama, djeci, oslabjelim bolesnicima i mnogima drugima. Čak i neki poslovično skeptični liječnici s diplomom medicinskih fakulteta morali su, kaže, priznati kako je njegova preporuka o vodi u čaši djelotvorna i visoko učinkovita.
- Tako je jedna doktorica godinama patila od gripa, prehlada, teških snova i nesanice. Ovlaživanjem sobe svi su ti problemi nestali i sad spava mirno. Jedna žena je patila od bolova u svim zglobovima: nestali su. Jedan mladić bi se svako jutro budio iscrpljen: sada ustaje s lakoćom. No to su samo neki slučajevi... Evo vam telefon pa zovite sve one koji su se uvjerili kako nije riječ o mlaćenju prazne slame - kaže Petković, pokazujući plastičnu posudicu od maslaca punu vode na svojemu ormaru.
Čini se kako bi njegova zamisao mogla poljuljati temelje gigantske farmaceutske industrije ako svjetsko pučanstvo zbog malo vode u posudi postane zdravije i otpornije. Osim toga, usput će biti začepljena usta svjetskih medija koji periodično siju paniku radi mogućih strašnih naleta raznih smrtonosnih gripa i prehlada.

 vecernji list 20 novembar