U subotu 27.maja 2023.godine džemat Gornji Rahić je bio po drugi put domaćin naučnih i kulturnih radnika sa temom „Znanjem do razvoja bosanske čaršije“,Rahićki uspomenar.

2skup4Naime prošle godine je održan prvi skup da bi nakon šest mjeseci se održao drugi skup a u svijetlu knjige „Rahićki uspomenar“ čiji je prvi broj ugledao svjetlo dana 2022.godine. Ovog puta zaista je učinjen značajan iskorak na tom polju što u pogledu učešća većeg broja učesnika što po posjećenosti ovog skupa. To nam ukazuje da je lokalna sredina polako ali sigurno prihvatila ovaj naš projekat jedinstven na ovom prostoru, čija suština i jeste da se kako materijalna tako i nematerijalna kulturna baština polako ukazuje u javnosti i što je jako bitno ostvari i zabilježi na papiru/hartiji kao trag istraživanja i ukazivanja kako na prošla vremena tako i na budućnost naših sredina odnosno naše sredine.

Gostiju na ovom skupu je bilo iz više sredina kako izlagača tako i posjetitelja koji su došli iz Sarajeva, Zagreba, Zenice, Tuzle, Lukavca,Gradačca, Gračanice, Orašja, Brčkog i drugih naših okolnih mjesta.

2skup2Teme izlagača su bile sledeće:

1.Dr. Enes Kujundžić – „U hladovini rahićkih lipa“

2. Dr. Ibnel Ramić – „Blago iz rahićkog sokaka“

3. Mr. Amir Isajbegović – Nišan u transformaciji svijesti i duhovnosti – „Natkaburna obilježja Isabegovića“

4. Mr. Rusmir Djedović – „Istraživanja naselja Brčkog i okoline“

5. Mr. Bahrija Kurtalić – „Fitonimi – ljekovito bilje ili voće Rahića i okoline“

6. Mr. Emir Musić – „Tradicija održavanja konjskih trka na širem brčanskom području“

7. Dipl. politolog Ćazim Suljević–„Prvi katastarski premijer za vrijeme austrougarske uprave – Gornji Rahić“

8. Selman Edo Kaloper - „Uloga dr. Abdulaha Bukvice u radu kulturnih organizacija na području Brčkog“

9. Prof. Edin Jašarević – „Kazivanje hadžije Senahida Hamidovića“

2skup3

Ovo su bile teme drugog skupa s tim iz opravdanih razloga dva izlagača nisu učestvovala, ali će dostaviti svoje radove za štampu druge knjige po redu „Rahićki uspomenar“. Priznanja na ovom skupu su izražena jako pozitivno kako učesnika tako i posjetitelja što nam daje snage da ovim putem nastavimo i da naš narod može biti obogaćen novim saznanjem svoje kulturne baštine i tradicije koja je bila prisutna u našem narodu.

2skup1

Moderator konferencije drugog skupa naučnih i kulturnih radnika bio je prof.Senahid ef. Hamidović. Konferencija je počela u deset sati a završena u 12:15 sati. Nadamo se da će javnost imati prilike i da uživo pogleda ovu konferenciju jer je domaćin angažovao profesionalno lice koje je to sve zabilježilo svojim kamerama. Ovom prilikom se zahvaljujemo i firmi d.o.o."Voćar"  koji je učestvovao u realizaciji aktivnosti ove konferencije.