skup11Treći po redu skup naučnih i kulturnih radnika "Znanjem do razvoja bosanske čaršije" zaista vrijedno pažnje kako za našu sredinu tako i za posjetioce koji su prisustvovali ovom skupu.

Učestvovalo je četvero izlagača između ostalog učešće su uzeli dr.Enes Kujundžić,mr. Amir Isajbegović, mr.Enida Murselović i prof. Jusuf Džafić. Teme na trećem skupu su bile različite i posvećene većinom knjigama i unapređenju biblioteka kao i uređenje istih. Pored navedenih izlagača skupu je prisustvovao i dr.Izudin Kešetović koji je nakon skupa priznao da su ga neke teme ovdje zainteresovale.

Teme su bile sledeće:

Dr.Enese Kujundžić je govorio o Uvodu u bibiliografiju Bošnjaka  te prikaz novog broja časopisa „Putokazi“

Mr.Amir Isajbegović je govorio na temu „Isabegovići  i razvoj specifičnog Tesav-vufa i njegove refleksije na današnjicu“

Mr.Enida Murselović je govorila na temu „Radionice posvećene temama:organizacija rada biblioteka,muzeja i arhiva i njihova potencijalno korisna uloga u razvoju lokalne zejdnice-Poseban osvrt na rad muzeja“

Prof.Jusuf Džafić je govorio na temu“Kako obrađivati knjige,časopise i općenito kako inventarisati bibliotečke jedinice“

Medijator na trećem skupu je bio prof.Edin Jašarević. Isto tako na skupu su prisutni mogli dobit besplatan časopis „Putokazi“ i Čitanku nematerijalne kulturne baštine autora Enesa Kujundžića. Također je za istaći da je i na ovom skupu bilo posjetilaca iz nekoliko sredina kao što su Orašje,Tuzla,Zenica, te okolnih mjesta kod Gornjeg Rahića.

 skup 33

U svakom slučaju pozitivni utisci prisutnih te je najavljeno da će se četvrti skup održati u proljeće 2024.godine kada bi trebao izaći „Rahićki uspomenar broj 2“ sa tekstovima prethodnih skupova i građom koja do sada nije bila dostupna javnosti.

I za kraj vrijedi istaći da je džemat obezbijedio i svim posjetiocima podijelio po pola kilograma suhih šljiva /parnica kao domaći proizvod i brend ovog kraja .