F1U subotu 14.oktobra 2023.godine u džematu Gornji Rahić održana je tribina na temu „Čemu nas je Poslanik a.s. učio“ u okviru manifestacije "Ti si ruža džennetska". Gost predavač je bio dr.Fadilj  Maljoki sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Tribina se održala nako akšam namaza u džamiji.

Učešće u realizaciji ove tribine uzeo je i član grupe Hor Rejan iz Sarajeva Harun Mešanović koji je izveo nekoliko ilahija/kasida te tako osvježio i uljepšao ambijent tribine.

U uvodnom dijelu se kratko obratio skupu imam džemata prof. Senahid ef. Hamidović koji je prepustio vođenje tribine glavnom imamu dr. Mustafi ef. Gobeljiću koji je izrazio svoje zadovoljstvo što imamo priliku poslušati dr.Maljokija koji je prvi put kao predavač na ovim prostorima. Dr.Fadilj Maljoki je između ostalog navodeći hadise Poslanika a.s. izdvojio važnije segmente koje je htio podijeliti sa prisutnima te je podcrtao pojam tevekula oslanjanja čovjeka na Gospodara svih svjetova.

F4Analizirao je kad je to neophodno i  šta je do nas da uradimo da bismo se mogli osloniti na Gospodara svih svjetova da bi nam On mogao pomoći. Uporedio je naš odnos kako muslimnskih tako i drugih društava izdvajanje bruto dohotka za obrazovanje  što govori  gdje se danas nalazimo i zašto smo u ovoj situaciji u kojoj jesmo.

Predavač se dotakao i današnjeg trenutka stanja naše braće u Palestini i odnos muslimana prema tom problemu. Uglavnom jednom riječju mnoge stvari su do nas koje trebamo uradit kako bi smo zaslužili Božiju podršku i pomoć u našem djelovanju i radu u životu.

I na kraju je glavni imam proučio zajedničku dovu za podršku stanovnicima  Palestine koji su u nevolji i kojima se decenijama zulum čini i uskaraćuju osnovna ljudska prava, da im Allah Milostivi olakša trenutno stanje i da se zulumćar o sebi zabavi ,jer nedužni civili odnosno  starci,djeca i žene ginu zbog zuluma koji decenijama čine njihove komšije.

Na skupu je bilo prisutno nešto više od 110 osoba. Sve u svemu dobra i lijepa tribina te druženje džematlija koja je korisna bila za prisutne . Pored džematlija džemata Gornji Rahić prisustvovali su i druge džematlije iz drugih okolnih džemata.

F5

F3

F2