يَٰٓأَيُّهَاٱلَّذِينَءَامَنُوٓاْإِنجَآءَكُمۡفَاسِقُۢبِنَبَإٖفَتَبَيَّنُوٓاْأَنتُصِيبُواْقَوۡمَۢابِجَهَٰلَةٖفَتُصۡبِحُواْعَلَىٰمَافَعَلۡتُمۡنَٰدِمِينَ

vijestPrije petnaestak dana, pojavio se jedan čovjek u našem džematu koji je sakupljao novac za bunare u Africi, rekavši kako u svemu tome ima  dozvolu (imama) i podršku. Na sreću naše džematlije su ispravno reagovale i provjerili tu tvrdnju koja se naravno ispostavila tačnom, a pomenuti čovjek je prevarant i lažov u ovom događaju.

U tom trenutku naumpao mi je kur'anski ajet koji danas želim podijeliti sa vama u kojem Allah dž.š. kaže: “O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.”Povod objavljivanja kur'anskog ajeta u vremenu Poslanika bio je sljedeći događaj. Poslanik a.s. odluči u pleme Benu Mustalik poslati Velida ibn Ukbea da prikupi zekat. Između plemena i Velida postojalo je neprijateljstvo još iz vremena džahilijeta, prije islama. Obaviješteno pleme o dolasku Poslanikova namjesnika odluči da ga dočeka dostojanstveno, stoga su se sakupili na ulazu u pleme. Velid r.a. vidjevši skupinu a podstaknut neprijateljstvom od prije, pomisli da su ga krenuli napasti, te se okrenu i vrati Poslaniku a.s. sa riječima: “Benul Mustalik je izašlo iz vjere, nisu mi dali zekat”

Kada su čuli za ove optužbe poslali su Poslaniku glasnika kako bi objasnio da su imali namjeru dočekati Poslanikova izaslanika. Međutim Poslanik je iz predostrožnosti poslao Halida ibn Velida sa nekoliko vojnika da potvrdi ko od njih govori istinu. Nakon istrage, Halid ibn Velid potvrdio je Poslaniku plemenite namjere plemena Benul Mustalik, nakon čega je objavljen pomenuti ajet.

Poslije nemilog događaja Poslanik je rekao:”Promišljanje je od Allaha, a žurba je od šejtana” Brzopletost ashaba Velida r.a. u zaključivanju dovela je do ovog nemilog događaja. U ajetu istaknuta je riječ fetebejjenu – dobro provjerite. Jedan profesor imao je naviku govoriti, kada ti neko kaže mlijeko je bijelo, ti se nadviri nad kantu pogledaj pa tek onda potvrdi.

Mi danas svjedočimo ne jednom slučaju ove priče, već na desetine, kroz postojeću mrežu medija. Svaki medij ima svoju interpretaciju naročito kritičnih i osjetljivih događaja. Vjernik treba biti posebno pažljiv u odabiru informacija kojima će hraniti svoj um i srce. Posebno u svakodnevnoj komunikaciji, provjerajmo informacije, i nakon potvrde vagajmo riječi s kojima ćemo je prenijeti i plasirati dalje. I na koncu kako nas uči kur'anski ajet vodimo računa od koga informacija potiče. Ustanovimo kakav je karakter tog čovjeka, je li veliki griješnik, voli li pravdu, poziva li na dobro i odvraća od zla, sve su to stavke koje utiču na njegov odnos prema istini i laži.

Konkretno kada se radi o našem džematu, informacije pratite na našim zvaničnim društvenim profilima ili sa minbere, sve ostalo je manje vjerodostojno i polovična informacija. Posebno ako se radi o prikupljanju nekih sredstava, velika je to odgovornost i sigurno nećemo ići od kuće do kuće tek tako.