admir i salkoPuni se 32 godine od pogibije naših boraca Salke Lišića i Admira Hercegovca koji su te sudbonosne 1992. godine učestvovali sa ostalim borcima u odbrani slobodne brčanske teritorije.  14. decembra 1992. godine, obojica su se uz ostale borce odazvali na brzu intervenciju u naselju Donji Rahić jer je neprijatelj probio liniju iz pravca naselja Grbavica koju je prethodno držao HVO. Salko je bio jedan od najstarijih tada boraca u redovima Rahićke čete , a Admir je ujedno vršio i ulogu bolničara među borcima.

Ukratko o Salki

Salko Lišić rođen je 1951.godine u Gornjem Rahiću od oca Sulejmana i majke Fatime bio je jedno od četvero djece iz tog braka pored braće Sakiba i Zijada te sestre Hidajete. Prije rata radio je u RO „Interplet“ Brčko, posjedovao je Srednju stručnu spremu VK majstor. Bio je oženjen suprugom Šefikom sa kojom je imao sina Dinu. Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od 17.08.1992.godine i kad je poginuo imao je 41 godinu. Poginuo je 14.decembra 1992.godine u rejonu Donjeg Rahića. Ukopan je na centralnom mezarju u Gornjem Rahiću. Ostaće u sjećanju nekih boraca kao osoba koja se zalagala da mlađi borci budu pošteđeni prvih ešalona u borbi i govorio je, ja sam nešto proživio a mladi borci su tek kročili u život  treba da se čuvaju rizičnih borbi.

Ukratko o Admiru

Hercegovac Admir  zvani Mire je rođen 1972.godine u Gornjem Rahiću od oca Redžepa i majke Bademe bio je jedno od troje djece,imao je braću  Adema i Nedžada. Admir je bio izrazito veseljak  znao je prije rata učestvovati na raznim manifestacijama u školi i KUD-u i kao pjevač je bio primijećen tako da  su u tom ratnom periodu zabilježeni snimci Radia televizije slobodno Brčko kako sa određenim orkestrom nastupa u domu kulture. Admir je završio srednju Poljoprivrednu školu  u Brčkom. Nije bio oženjen i kad je poginuo tog 14.decembra imao je 20 godina. U Armiju Republike Bosne i Hercegovine stupio je 17.08.1992. godine. Sahranjen je na centralnom mezarju u Gornjem Rahiću.

Kratki opis dana pogibije

Dana 14.12.1992.godine u naselju Todorovići,rejon Donji Rahić u zoni odgovornosti VI bataljona došlo je do proboja,pada linije odbrane.U pomenuti rejon su upućene jedinice iz IV bataljona, kako bi se zaustavilo napredovanje neprijateljske vojske i uspostavila,obezbijedila nova linija odbrane.Jedinica iz čete Gornji Rahić je učestvovala u uspješnom zaustavljanju napada i na dostignutim položajima aktivnom odbranom pomogla u formiranju nove linije. U toj borbi između ostalih stradala su dva pripadnika čete iz Gornjeg Rahića,Admir Hercegovac-Mire i Salko Lišić.

Za sve koji žele nešto više saznati o tom kobnom 14.decembru 1992. godine kad je ujedno poginuo i komandant bataljona Enver Pamukčić možete pročitati na našem portalu koji je objavljen prije nekoliko godina i nosi naslov

20 godina od pogibije naših saboraca na Donjem Rahiću

Tevhid našim borcima Salki i Admiru biće proučen u četvrtak 14.decembra u džamiji Gornji Rahić poslije podne namaza u 12:30 sati. Pozivamo članove porodice, saborce i džematlije da se odazovu ovom skupu te na taj način odamo počast i sjećanje na časnu borbu naših sinova koje je Bosna iznjedrila u ta teška vremena opstanka države i bošnjačkog naroda.