dovaAllah.dž.š. nas kroz razne sure i Kur'an-ske ajete upozorava na opasnost noći. Noć je vrijeme kad šejtani i džini spletkare i siju smutnju u srca muslimana. Međutim jedna dova je dovoljna da nas Allah.dž.š zaštiti od svih zala noći.

Dova je blagodat koju nam je Uzvišeni Allah dž.š., darovao i način da pokažemo skrušenost i zahvalnost Uzvišenom Allahu dž.š.

Od svoje rane dobi, od kada me moja majka naučila osnovne sure počeo sam svako veče da dovim i učim sure pred spavanje. Za mene to predstavlja naviku pa čak i obavezu jer jako teško zaspim bez dove. Dova mi srcu daje osjećaj sigurnosti i mira. Poslanik s.a.v.s., je savjetovao učenje dove prije spavanja jer pomaže sa nesanicom te je i on sam to praktikovao.

 AZUR1Samim time čin učenja dove prije spavanja predstavlja sunnet. Dova prije spavanja mi ima drugačiji utisak i značenje od dove koju učimo tokom dana. Razbistri moje misli i umiri mi srce i uljepša snove. Kao dijete sam ponekad ružno sanjao te me moja majka savjetovala da dovim Uzvišenom Allahu dž.š., i da će sve biti uredu te sam time stekao naviku da dovim pred spavanje. Moja dova započinje sa surom El Fatiha i Salavatima i nastavlja se sa mojom dovom. Moja dova pred spavanje glasi: Allahu moj, milostivi samilosni, sačuvaj me od tmine noći i prokletog šejtana kada zavlada mrak.

Podari mi lijep i miran san i potreban odmor. Molim Te uputi me na pravi put, put dobrih robova tvojih i oprosti mi moje grijehe. Podari mi uputu i olakšaj mi iskušenja. Allahu moj sačuvaj me grijeha i prokletog šejtana i molim Te uvedi me u lijepi, obećani, Džennet.“ Ovom dovom smirim dušu i razbistrim misli. Dova pred spavanje za mene predstavlja dio mog imana i način da se približim uzvišenom i steknem lijep i miran san.

Azur Hamidović, je učenik 9. razreda  Sedme osnovne škole, Azur je osvojio drugo mjesto na takmičenju literarnog konkursa na temu "Moja dova pred spavanje" koju je organizovao Medžlis IZ Brčko.

dzematrahic.ba