U srijedu 6.marta 2024. godine nakon akšam namaza u prostorijama Omladinskog centra džemata Gornji Rahić naša mladost se okupila kako bi se tom prilikom i u lijepom ambijentu uručile vrijedne nagrade za prvi literarni konkurs povodom dolaska mjeseca ramazana u džematu Gornji Rahić. Projekat koji bi trebao biti brend ovog džemata kao što je to postalo izdavanje knjige „Rahićki uspomenar“.

K 6Potencijala ima među mladima i naravno ulažemo što više možemo u njih, treba im dati priliku da ga iskažu. Zato su ovi projekti i prilika za takvo nešto koje bi trebalo biti dugoročno.

Dodjeli su pored pobjednika prisustvovali njihovi prijatelji te omladina iz našeg džemata. Uvodnim predavanjem prof. Senahid ef. Hamidović je ukazao omladini na važnost znanja, čitanja i vrijednosti pisane riječi.

Bio je ovo pilot projekat s tendencijom da postane tradicija našeg džemata a sve u cilju podrške omladini i razvoja kulture čitanja.

Stručna komisija od tri člana za ovaj literarni konkurs je imala visoke standarde kod ocjenjivanja radova tako da imamo neuobičajen raspored dobitnika odnosno nisu sve kategorije bile potpuno zastupljenje pa tako kod srednje škole literarni radovi nisu zaslužili treću poziciju, dok je kod osnovne škole nedostajala nagrada za drugo mjesto nego su dodijeljene čak tri nagrade za treće mjesto. Ovi kriteriji govore o kvalitetnom pristupu  gdje se tražio kvalitet, isto tako proces šifriranja tekstova je donio dobar pristup nepristrastnosti komisije u ocjenjivanju.

Zato ovakvim kvalitetnim pristupom i realizacijom postavili smo visoke standarde i što da ne sutra da ove radove koji se saberu na par konkursa objavimo u jednoj knjizi i trajno to zabilježimo za našu buduću generaciju. Nagrade kao i certifikate pobednicima su uručili prof.Senahid ef.Hamidović imam džemata i predsjednik džemata Hasikić Hamid.

Da podsjetimo ukupno je pristiglo 28 radova za obje teme, 6 srednja i 22 rada za osnovnu školu:

Srednja škola je bila na temu “Postač dva puta radostan”

  • Prvo mjesto je osvojila Čandić Belma iz Čanda, iznos nagrade 250,00 KM
  • Drugo mjesto osvojila je Agić Naida iz Brčkog, iznos nagrade 200,00 KM

Osnovna škola je bila na temu “„Miris ramazana u mom sokaku“ ostvareni rezultati su;

  • Prvo mjesto je osvjila Ribić Zerina iz Brčkog-Dizdaruša, iznos nagrade 200,00 KM
  • Drugo mjesto
  • Treće mjesto Memišević Džana iz Brčkog-Ivici,iznos nagrade 100,00 KM, Ibrić Ali iz Brčkog-Kolobara,iznos nagrade 100,00 KM i Hasikić Lejla iz Palanke,iznos nagrade 100,00 KM.

Svim učesnicima čestitamo na učešću prvog pilot projekta Literarnog konkursa džemata Gornji Rahić, dakle nagradni fond literarnog konkursa je iznosio oko 1.000,00 KM.

dzematrahic.baK 8

K 6

K 4

K 5

K 2

K 3

K 1

K 7