Sehur je vrijeme u ramazanu, obično pred kraj noći, pred zoru, u koje MUSLIMANI - SAIMI pojedu skroman obrok. Većina muslimana Zapadnog Balkana za sebe kažu da u to vrijeme sehure. U nekim krajevima Bosne i Hercegovine i šire muslimani u ramazanu, u govornom jeziku, koriste riječi 'ručak, 'ručati', umjesto riječi 'sehur', 'sehuriti'.

bubnjar ademŠto je SEHUR? Sehur je vremenski period u ramazanu u kasno doba noći, prije svitanja (zore), u kojem se može jesti i piti, odnosno pojesti sehurski obrok. "O vjernici! Propisuje vam se sijam . . . "(El-Bekare, 183). . „I jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore (do IMSAKA, trena kada isteče sehur a nastane sijam)". (El-Bekare, 187).

Senad Crnkić (2013) je autor dužeg članka o sehuru 'Sehur – propisi i adabi' u kojem je napisao: 'Sehur je obrok (količina jela, porcija), jelo pri samom kraju noći. Dobio je ime po tome jer se dešava u ‘sehar’ tj. pred zoru'. Profesor Štulanović (2020) je u svom radu o sijamu i mjesecu ramazanu napisao da je sehur vrijeme, vremenski period, u kojem saim treba da pojede skroman obrok ili da bar nešto popije. Prema ovome autoru vrijeme sehura je od polovice noći pa do pojave zore.

Allahov poslanik je naredio sehur da bi se ramazanski sijam razlikovao od posta u kršćana i judaista (ehli-kitabija): “Ono po čemu se naš sijam, razlikuje od posta ehlul-kitabija jeste jelo na sehuru”.

Također, Poslanik s.a.w.s. je preporučio da se sehur ne izostavlja: “Sehur je obrok bereketa pa ga ne ostavljajte, makar netko od vas popio samo gutljaj vode, jer Allah i Njegovi meleki donose salavate na one koji sehure' (Džinović, godina nije navedena).

slika sehur hranaU nekim krajevima Bosne i Hercegovine i šire Bošnjaci muslimani u ramazanu, u svome govornom jeziku koriste riječi 'ručak, ručati' umjesto 'sehur', 'sehuriti'. Naprimjer, kada dvojica muslimana - saima razgovaraju pa jedan od njih kaže: 'noćas nisam ustao na ručak, presp'o sam. U primjeru njihova razgovaranja, nema logike jer je 'ručak' o kojem oni govore, u jedan, u dva ili u tri sata poslije pola noći ili je čak u vrijeme pred zoru. A, konzumiranje hrane i pića u mjesecu ramazanu tokom noći, baš u vrijeme sehura, ne može se nazvati ručkom. Pripadnici islama, u ramazanu, noću sehure a obdan sijame!

Ipak, moramo uvijek imati na umu da je bošnjački narod, po mnogo čemu, zanimvljiv pa i čudan narod. Kada govorimo o njihovom praktičnom življenju u mubarek ramazanu, mjesecu sijama, oni i dandanas, na Zapadnom Balkanu i šire, u ramazanu noću ustaju na 'ručak' i noću 'ručaju', obdan 'poste' i dobro paze da se ne 'omrse' a kada nastupi iftar 'omrse' se vodom.

Piše:Fehim Halilović

Reference:
1. Kur'an Časni, El-Bekare, 183 i 187.
2. Crnkić, S. (2013). Sehur - propisi i adabi. https://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_articles/single/bs_Sehur_-_propisi_i_adabi.pdf (20.2.2024).
3. Štulanović, M. (2020). Ramazanski post – Fikhski propisi. https://izbih.no/2020/06/07/2-1-ramazanski-post-fikhski-propisi/ (21.2.2024).
4. Džinović, A. (godina nije navedena). Bereket sehura. https://www.n-um.com/sehura/ (21.2.2024).

Napomena:
Foto : dzematrahic.ba, bubnjar iz Gornjeg Rahića Adem Hokić, slika je zabilježena prije nekoliko godina kada je Adem sa svojim bubnjem prolazio rahićkim sokacima i ulicama