Posljednja 19 po redu,foto-izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića,našeg stalnog saradnika,izazvala je veliko interesovanje Brčaka. Otvorena je u povodu Ramazanskog bajrama 25.jula ove godine i umjesto 15 izložba je bila otvorena punih 96 dana.

 Za to vrijeme izložbu su posjetili veliki broj Brčaka a bilo je i kolektivnih posjeta kao ona članova Rotari-kluba, Udruženja Viva žene, kolektivna posjeta članova stranke Demokratskog foruma itd.

alt 

Iako smo imali želju da tom prilikom porazgovaramo sa Atahom zbog njegove prezauzetosti se nije mogao odazvati našem pozivu. Ipak, u malom predahu oko pripremanja foto-izložbe u povodu 70. godine oslobođenja Brčkog,porazgovarali smo sa Atahom Mahićem o njegovoj izložbi“Brčko u vremenskoj riznici“.

dzematrahic.ba: Po našem mišljenju ovo je jedna od vaših uspješnijih foto-izložbi dokumentarne fotografije?

Atah Mahić: Meni su moje foto-izložbe sve drage jer svaka od njih tematski govori o prošlosti našeg grada i Brčaka. Tako i ova na kojoj sam izložio 200 fotografija mahom onih koje nisu bile izložene na protekle dvije izložbe. Tako sam, na neki način,zatvorio ciklus dokumentarne fotografije iz kulturno-historijske baštine našeg grada.

dzematrahic.ba: U vašem govoru,povodom otvaranja izložbe,u oštrom tonu ste se osvrnuli na,kako ste to naveli,“papirnatu agresiju na Brčko“?

Atah Mahić:  Pomalo sam ljut na naše lokalne političare jer su i gluhi i slijepi na sve ono što se događa oko prekrajanja brčanske historije. A to traje već malo poduži period.

 Kako vrijeme prolazi tragovi se gube u tom vremenu. Na to računaju i najnoviji „šnajderi“ brčanske historije. Rekao sam da su nam unuštili budućnost a sada nam pokušavaju uzeti i prošlost.

dzematrahic.ba: Molim Vas da budete malo konkretniji?

Atah Mahić: Navešću nekoliko primjera. Od 1920.godine pa na ovamo,tadašnje srpske vlasti Ali-aginu palatu preimenovali su u „Palata Palestina“. I danas će te čuti kako su tu zgradu izgradili Jevreji i da je po njima dobila ime Palestina. To nije istina. Tu zgradu je o svom trošku izgradio Ali-aga Kučukalić koju je iznajmljivao pod kiriju i trgovcima i stanarima.

Ili ovaj primjer. U knjizi“Brčko i okolina“,izdata je 1961.godine, između ostalog,stoji da je prvi industrijski objekat u Brčkom sagradio Tošo Kojdić. Dakle Srbin. Radi se o parnom mlinu koji je imao kapacitet 600 oka meljave na sat. Mlin se nalazio odmah preko puta Doma zdravlja. I to nije istina. Mlin je sagradio Hadži Salih-aga Kučukalić. To se može vidjeti i u „Bosanskom glasniku“ koji je izlazio za vrijeme Austro-Ugarske i u telefonskom imeniku iz tog perioda gdje se navodi da je mlin imao telefonski priključak broj 11.

Kasnije će u posjed tog mlina ući u obitelj Mujanović. Tek mnogo kasnije mlin će kupiti Tošo Kojdić.

 Kada je riječ o prvoj pošti u Brčkom u prvi plan se stavlja Vojna-Mulitare pošta. To je zgrada na Ficibajru. I to nije istina. Prva pošta u Brčkom podignuta je još u tursko doba-1860.godine. i imala je svoj žig na kojem je pisalo POSTA HANE BRČKI. Zgrada prve brčanske pošte nalazila se preko puta Doma sindikata i srušena je a sada je na tom mjestu izgrađena nova poslovna zgrada.

 A zgradu na Ficibajru,Vojnu poštu,sagradio je Ali-aga Kučukalić koju je ustupio tadašnjoj vladi pod kiriju. U toj će zgradi od 1945 pa na ovamo jedno vrijeme biti pošta,zatim Riječno brodarstvo...

O Srpskoj pravoslavnoj crkvi pisali su mnogi sveštenici i učitelji. Tako je Spomenicu crkveno-školske opštie pisao Stanislav Majstorović-učitelj od 1896.godine, a nastavio učitelj Vojislav Borić od 1900.godine itd. Najopširniji tekst o istorijatu SPC,po mom mišljenju,napisao je prota Rajko Sofrenović. Svoje zabilješke počeo je pisati negdje u novembru 1936.godine. interesantno je da je prota Rajko u tom svom tekstu počeo da upotrebljava naziv za Srpsku varoš-STARA VAROŠ, što ispade da je na tom dijelu grada i nastao embrion Brčkog. Vjerujem da je to dalo povoda i svim kasnijim pokušajima oko prekrajanja historije Brčkog.

 Ne tako davno,kada je bilo aktuelno preimenovanja brčanskih ulica i MZ,pa i prijedloga da se imena zamijene brojevima,političke stranke i udruženja sa srpskim predznakom,usprotivili su se tome ističući kako naziv Srpska varoš ima tradiciju dugu 300 godina. I to nije tačno. Taj dio grada,svojevremeno, nosio je naziv Pustokraj,Pustokrača,Pustopoljana itd. Stvaranjem Kraljevine SHS-1918.godine,vjerovatno nekim dekretom, u svim gradovima BiH dijelovi oko SPC počinju se nazivati Srpska varoš. Nazivi se istovremenom pojavljaju i u Bijeljini, Zvorniku, Tuzli, Doboju,Brčkom... Dakle,naziv Srpska varoš u Brčkom nije stara 300 nego 94.godine.

 Nikola Marinović 1997.godine izdao je knjigu „Srpsko Brčko“,doživjela je dva izdanja, u kojoj u predgovoru pod naslovom „Sveta zemlja praotaca“,piše,citiram: Srbi su u Brčkom,krajem prošlog i tokom dvadesetog vijeka,dali-kako ssu isticali bečki trgovci“građansko evropsko lice“. O tome,pored ostalog svjedoči hotel“Pariz“ koji je posjedovao Toma Maksimović, komesar za izbjeglice u Vladi Srbije armijskog đenerala Milana Nedića. Zatim piše,nema sumnje,ima još činjenica u mirnim i prašnjavim trezorima svjetskih arhiva a koje se odnose na Brčko.

Marinović dalje nastavlja:Srećan sam,međutim,što sve istine ovdje iznijete niko neće biti u stanju da proglasi za-laž. Jer,one same sebe brane-pouzdanošću.

 Samo da napomenem,uz ovaj tekst gospodin Marinović objavio je i fotografiju hotela „Pariz“,na kojoj je zgrada nama poznata kao knižara „Veselin Masleša“.

 E,pa gospodine Marinoviću - to je velika laž. Hotel „Pariz“ nikada nije postojao u Brčkom. A tu zgradu nije sagradio taj vaš Tomo Maksimović nego obitelj Kučukalić.

 Kada se govori o razvoju trgovine u Brčkom nezaobilazna je tvrdnja da su brčanski srpski trgovci najzaslužniji oko nastanka i podizanja Brčkog. Nigdje nema ni pomena da su davno prije srpskih trgovaca u Brčkom postojali i bili trgovci iz reda muslimanskog naroda.

 U knjizi „Stari srpski trgovci u Brčkom“,autora Dušana Ristića, izdata 2003.godine,navodi se preko 60 obitelji srpskih trgovaca. Koliko ih je bilo u Brčkom dovoljno je pogledati u Službene glasnike „Bosniš bote“ koji su izlazili u vrijeme Austro-Ugarske.

 Ristić,također,navodi kako su srpski trgovci u Brčko uveli evropski način trgovanja. Možda bih mu  i povjerovao,ali na svu sreću otvori se ona izložba u „Islahijetu“ na kojoj je bila izložena arhiva Ali-age Kučukalića na kojoj se moglo vidjeti da je Ali-aga trgovao sa svim poznatim svjetskim trgovačkim kućama i na svim kontinentima. Tek mi je tada bilo jasno da se  u svim knjigama o Brčkom spominje izvoz šljive za Ameriku a nigdje se nije spomenulo da je taj izvoznik bio Ali-aga Kučukalić,niti se spomenulo da je dobitnik visokog odlikovanja Cara Franje Josipa i proglašen vitezom-jedini od trgovaca ne samo u Brčkom nego i u regiji.

dzematrahic.ba: Atah,puno vam hvala na ovom razgovoru i vjerujemo da mnogi brčaci nemaju pojma o svemu navedenom o našem gradu.