altNOT BENE / NE ZABORAVIMO/

U Brčkom je nekada bilo pet džamija. O Džedid-Bijeloj džamiji već sam pisao, o Atik-Savskoj džamiji ćemo poslije pisati. Preostale tri džamije su bile izgrađene sa drvenim munarama pa su ih Brčaci od davnina nazivali Drvenijama. Jedna od njih je bila u samom centru grada koja je, nare­dbom ondašnjih vlasti, porušena 1956« godine da bi se na tom mjestu izgradila današnja pošta. Međutim, Brčacima je veoma malo poznato da se ta pošta trebala izgraditi u neposrednoj blizini današnje općinske zgrade, tačnije, trebalo je srušiti staru zgradu poznatu   kao zadužbinu braće Kovačević, i na tom mjestu izgraditi novu brčansku poštu.

altNa taj prijedlog ondašnjih brčanskih vlasti odmah je reagirala Srpska pravoslavna crkva, ne direktno nego preko tadašnjih poznatijih i politički utjecajnijih brčanskih Srba. Na kraju se iznalazi novo rješenje - srušiti Varošku drveniju.

Varošku drveniju je o svom trošku podigao Hadži Dizdar Mujkanović, prognanik iz Šapca, u prvoj polovini XIX stoljeća.

Džamija je imala dobar dio placa, bila je zidana građevina, pokrivena biber crijepom i četvero-strešnim krovom i imala je drvenu munaru, Eh, zbog te drvene munare Brčaci su je i nazvali Varoška drve­ni ja ali vrlo često i Dizdarijom, po imenu njenog dobrotvora Hadži Dizdara.

Četvrta brčanska džamija je bila Kolobarska drvenija ili Hadži Pašina džamija. I ona je podignuta u prvoj polovini XIX stoljeća o trošku Hadži Paše Mujkanovića, brata Hadži Dizdara. Hadži Pašo je, takođe, bio prognanik iz Šapca. Kako su obadvije džamije izgradili dva brata, a zidali ih isti altmajstori,one su bile identične.

Hadži Pašina džamija je miniranjem porušena u petak 17.jula 1992. godine u 16 sati i 45 minuta. Ponovo je obnovljena u svom izvornom obliku.

Peta brčanska džamija je bila na mjestu današnje stambeno-poslovne zgrade "Kifla". Imala je, takođe, drvenu munaru i bila je poznata kao Tuzlanska drvenija. Nema podataka tko ju je izgradio. Zasigurno se zna da je to jedna od one tri džamije koje se spominju u jednom ratnom izvještaju austrougarske komande 1717.-1718. godine kada je i porušena.

Autor:Atah Mahić /rahic.ba