Dvadeset fatoma  ispod voda Lough Swillya, ledenog  fjorda na  obali irske županije  Donegal, leži više od 10 miliona dolara zlata.

Britanska krstarica1To je sve što je ostalo od gomile keša potopljenog blaga izgubljenog tokom Prvog svjetskog rata na HMS Laurenticu, oružanoj britanskoj trgovačkoj krstarici koja je udarila na dvije mine  i potonula  25. januara 1917. godine.

Laurentic je prevozio više od 3.200 ingota zlata, težine oko  44 tone, a vrijednost banke Engleske iznosila je skoro 5 miliona funti (od 25 miliona dolara) od Liverpoola do Halifaxa, Nova Škotska.

 Gotovim novcem saveznici su sjedinili  zlato za kupovinu oružja i zaliha iz S.A.D-a.

Samo 121 od 475 oficira, posade i putnika na Laurenticu preživjelo je potapanje; većina je umrla od izlaganja nakon što je bačena u čamce za spasavanje u olujnim vodama u blizini gdje se Lough Swilly otvora u Atlantski okean. Ozbiljno oštećen brod se spustio oko  120 fita pod vodom, zajedno sa svojim zlatom.

Potraga za Laurenticovim vrijednim ratnim kovčegom trajala je više od jednog stoljeća, navodi Joseph Williams, autor knjige "The Sunken Gold", prvi cjeloviti prikaz spašavanja.

Dok je istraživao njegovu knjigu, Williams je pronašao neobjavljene bilješke koje je napisao poručnik zapovjednik Guybon Damant, čovjek koji je vodio potragu za zlatom i opstao  čak i nakon što je Mornarica bila spremna da je napusti.

Očajnički se nadajući da će potonuće blaga zadržati u tajnosti - osobito od Nijemaca - Britanski admiralitet pozvao je 35-godišnjeg Damanta u London  početkom  1917. godine.

Pozvan kao stručnjak za dubinsko ronjenje, Damant je pomogao razviti bezbijedan metod dekompresije kako bi zaštitio ronitelje, poznat kao krivine, i radio je kao inspektor ronjenja za Kraljevsku mornaricu.

komora za rekompresijuKada je njegov tim pronašao olupinu u martu 1917. godine, započet je pravi posao. Uzdržani  uvijek- mogućnosti  napada njemačkih U-brodova, ronioci su koristili gvozdene poluge za praćenje  otvorenih sanduka i  otpadaka koji su blokirali prolazak u unutrašnjost broda. Do sredine marta, stigli su do pregradne gvozdene kapije, koja je predstavljala  ulaz u strogu sobu broda.

Uzbuđenje je otpočelo  kada je  vodeći ronilac Ernest Charles "Dusti" Miller pogledao kroz otvorena vrata u prostoriju za prtljag i kliznuo  dolje niz hodnik - ravno u gomilu kutija sa zlatom.

Miller i drugi ronioci su počeli polako transportovati zlatne cigle na površinu. Ali uspjeli su da podignu samo nekoliko kutija prije nego što je olujno vrijeme zaustavilo posao. Do trenutka kad su se ronioci mogli vratiti početkom aprila Laurenticu, pronašli su ga u sasvim drugačijem stanju.

"Kada se vrate, vidjeće da je olupina srušena kao harmonika", kaže Williams. "Pokušavaju ponovo da pristupe zlatnoj prostoriji na istoj ruti, ali sve je  zgniječeno, ono što je nekada bilo visoko  9 stopa sada  je srušeno na nekoliko stopa."

Damantov tim je koristio eksplozive kako bi otvorio hodnike unutar olupine, i na kraju došao do jake prostorije u kojoj su posljednji put vidjeli zlato. "Odjednom, čuju ronioca preko telefonske žice govoreći:" Zlato nije ovdje, gospodine. Paluba je puna rupa! '", pripovijeda Williams. "Cijela stvar se razdvojila, a zlato je  utonulo duboko  u olupinu. Znali su da će radi toga imati težak posao. "

laurentica izgledDamantov tim je radio tokom ljeta 1917. godine i do početka septembra vratio je ukupno 542 zlatne trake od prvobitnih 3.211, sa procijenjenom vrijednošću od 836.358 funti u valuti 1917. godine, kaže Villiams. U jednom trenutku, ronilac je bio zarobljen ispod ogromne ploče na palubi broda; u izuzetno bliskom pozivu, drugi ronilac uspio je da ga spasi.

Onda je Admiralitet naredio da će taj rad biti suspendovan. Njemačka težnja  za podmorničkim ratom razorila je Britansku mornaricu. Britanski novi šef mornaričke obavještajne službe, Rear  Admiral William Reginald "Blinker" Hall pozvao je Damanta da vodi ronilački tim zadužen za spašavanje potopljenih njemačkih U-čamaca (neki okruženi živim minama) kako bi pronašli šifrirane knjige, mape minskih polja i bilo šta drugo što bi moglo pomoći saveznicima da pobijede u podvodnim opasnostima. Tim je istraživao najmanje 15 različitih olupina, a u  oko polovice njih pronašli su obavještajne materijale.  Nakon što je Veliki rat završio u novembru  1918. godine, Damant je morao uvjeriti mornaricu da nastavi sa spašavanjem Laurentia umjesto da preda prava privatnoj tvrtki. U maju 1919. on i njegovi ronioci su se vratili Lough Swilly-u da bi otkrili da se olupina još nije promijenila od 1917. godine. Iako su ronioci uspjeli ponovo da lociraju zlato, ono se   pojavilo samo u nekoliko šipki istovremeno. Damant je kasnije shvatio da je većina toga vjerojatno izletjela kroz rupu koju su stvorile mine koje su potopile brod.

Do kraja 1924. godine, unatoč raznim preprekama, tim je uspio povratiti više od 1.000 dodatnih šipki, čime je ukupno zlato vraćeno od 1917. na više od 99 posto ukupne mase.

Tek tada Damant je savjetovao Admiralitetu da napusti projekat, priznavanje vrijednosti preostalih 25 šipki ne bi opravdalo napor koji je potreban da ih pronađe. U čast njegovog uspjeha Damant je postao zapovjednik Reda britanskog carstva (CBE).

donegal irskaDo početka tridesetih godina, britanska admiralija je potpisala zaštitna prava privatnoj kompaniji čiji su ronioci pronašli ukupno pet zlatnih šipki. "Oni su bankarili da bi mogli da odu dole, da pronađu to brzo, a to bi  moglo sav njihov process  da plati", kaže Williams. "Ali to nije bio slučaj." Napori koje je 1950. godine napravila druga kompanija za spašavanje došli su do nekih vrijednih otpadnih metala, ali to nije bilo zlato.

Zatim krajem šezdesetih godina, braća po imenu Rej i Eric Cossum su odlučili da potraže Laurentičku olupinu, pošto su odrasli slušajući priče o tome dok su se odmarali sa porodicom blizu Lough Swilly-a.

Ponovno su ronili u više navrata kroz  olupinu sve do ranih 1970-ih, ali nisu uspjeli doći do zlata.

Tokom godina, povremeni izvještaji su se pojavljivali o Laurentićevom potopljenom zlatu, ali su svi bili lažni. "Postoji 20 šipki zlata još uvijek lijevo dolje,  za bilo koga ko je spreman provesti vrijeme i trud da ga pronađe", kaže Williams. "Vjerovatno je ispod samog broda, tako da  ćete morati da očistite čitavu olupinu kako biste došli do toga." Williams procjenjuje da će 20 preostalih ingota zlata vrijediti oko 10,7 miliona dolara danas - ako ih možete pronaći.

Kad je Williams ušao u kontakt s lovcem na  blago Rayom Cossumom dok je pisao njegovu knjigu, "Jedno pitanje koje sam ga pitao je 'Dakle, znate li gdje je zlato sada?'", on se prisjeća. "Kazao  je:" I  da  sam znao, ne bih vam kazao. ""

Autor Sarah Pruitt

Prijevod i obrada: dzematrahic.ba