RAZUMIJEVANJE HADISA KOJE ČITAMO

datule 7 Nećemo ulaziti u polemiku da li su ovi hadisi Sahih ili Da'if, jer: nije toliko bitno, mnogo bitnija je poruka i mudrost iza toga, i baš zbog toga niko se nije upuštao u provjeru lanca prenosilaca.

"Jedan od hadisa glasi: “Ko ujutro pojede 7 osušenih hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov.” (prenosi Ebu Davud)

"Ko pojede sedam hurmi (datula) na tašte, taj dan mu neće naštetiti ni otrov ni sihr.“ (hadis bilježi Buharija)

 Naravno, nikada Božije riječi i savjete Božijeg Poslanika, Muhameda, s.a.v.s. ne smijemo, i ne bismo trebali shvaćati bukvalno, prihvatati doslovce, te izbjeći analizu i samim tim propustiti mnogo dublju i drugačiju poruku.

Hurme/Datule, su bile glavna dijeta Arapa.

Hurme su prilično bogate sadržajem željeza i fluora.

Obiluju dijetalnim vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u gubitku kilograma.

 Uredu je konzumirati oko šest datula tokom dana. Jedu se umjereno, datule su od velike pomoći isto tako u skidanju kilograma.

Možete pronaći deset vrsta Datula na Bliskom Istoku:

1. Barhi

2. Thoory

3. Halawi

4. Medjool

5. Khadrawy

6. Deglet Noor

7. Fard

8. Zahidi

9. Dayri

10. Zaghloul

Najveća vrsta je "Anerba", (koja raste do 10cm) i koju možemo naći u Saudijskoj Arabiji,koja je i bila najčešća u vrijeme Poslanika, s.a.v.s.

Ta vrsta hurme se apsolutno nije mogla pojesti ujutru, odjednom u sedam komada.

Ovo nije bila religijska izjava , te se nema potrebe vezati za sihire, otrove itd. Poslanik, s.a.v.s. je uvijek govorio kratkim rečenicama, jer su te rečenice, izjave, aforizmi itd. imale težinu, dubinu, i mudrost koju je provlačio kroz metaforu, alegoriju, hiperbolu i simbole.

Stoga, u ovom hadisu možemo vidjeti kako je Poslanik, s.a.v.s naglašavao i preuveličavao izjavu, samo da bih nekako pohvalio ili preporučio hranu, također, kako bi naglasio jačinu i važnost zdrave ishrane.

Zbog toga, u isticanju nečega važnoga, Bog ili Poslanik s.a.v.s bi koristili poređenja sa Džehennemom, kaznom, prokletstvom, srdžbom, neoprostivim grijehom, vječnom nagradom, pa čak evo i sihirima, sve kako bi održali disciplinu među zajednicom.

"tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov" - je samo izjava koliko je nešto dobro da te poredi sa tim, da ti čak ni crna magija ne može naškoditi.

Kao što je Isa, a.s. rekao da vjera može pomjerati planine.

Planine su ovdje simbol naših problema, naše vrijeme.

I ko bude imao vjere u sebi, moći će pomjerati planine, odnosno moći će se nositi sa svim problemima, preprekama koje bude imao u svom vremenu itd.

Jako prosto.

Stoga, za kraj, protumačit ćemo još jedan hadis u vezi datula:

"Kuća ili dom, u kojem su datule, stanari ili obiteljski stanari koji ih koriste nisu nikada gladni".

Naravno, ovo ne znači bukvalno da nisu i nikada neće biti gladni, nego u smisli, ako imaš datule u kući, nemaš potrebe da tražiš dodatnu hranu, podsjetimo se, da su tada datule bile veće, i da je rijetko ko i imao, te bi se traženje za dodatnom hranom tumačilo kao pohlepa, nezahvalnost itd.

Priredio: Ernad Dedović

Hadisi preuzeti sa: nur-islam.com

dzematrahic.ba