Pravilna ishrana

 klijenKod  onih koji vole jesti često  ribu javlja se pitanje kada u kojim momentima i uslovima riba može umjesto zdravo jelo biti otrovna za ishranu. Mehanizam trovanja starom ribom bi izgledao ovako.: Na ribljem mesu koje je zbog dužeg zadržavanja u nezdravim uvjetima izgubilo svoju svježinu primjetan je nagli rast broja bakterija. Te bakterije, kao rezultat svoje životne aktivnosti, izlučuju materiju koja se naziva „histamin“. A kada se zajedno sa ribom u organizam unese i pretjerana količina histamina, dešava se „trovanje histaminom“, u narodu poznato kao „trovanje ribom“.

 Upravo zbog činjenice da se ta ista materija, histamin, nalazi i u jogurtu, među narodom se ustalilo vjerovanje da će konzumacija jogurta zajedno sa ribom povećati mogućnost trovanja ribom. No, budući da nije pronađen niti jedan dokaz koji bi potkrijepio takvu tvrdnju, ona je naišla na kritiku stručnjaka.

Kako se ne bismo otrovali ribom...

 U svijetlu informacija koje smo naveli, možemo kazati sledeće: izbjegavanje jogurta prilikom konzumiranja ribe ne može riba svjez starabiti nikakva mjera protiv trovanja ribom. Kako bismo se sačuvali trovanja histaminom iz ribljeg mesa, ključno je da koristimo kvalitetnu ribu. A kvalitet ribe proporcionalan je njenoj svježini. Stoga, ono što je naš zadatak jeste da naučimo razlikovati svježu od stare ribe.

Način čuvanja ribe u kući

 Korisno je napomenuti i sljedeće: ponekad se dešava da nam riba, iako smo je kupili svježu, kod kuće izgubi svježinu. Iz tog razloga, koliko god je važno kupiti svježu ribu, toliko je važno i znati uvjete u kojima je trebamo čuvati, kako bi što duže zadržala tu svježinu.  Prije svega, trebamo znati da svježu ribu koju donesem kući ne smijemo držati na sobnoj temperaturi duže od dva sahata.

 Ukoliko je ne želimo odmah spremati, potrebno je da je, nakon što joj očistimo krljušti i iznutricu, operemo te dobro posušimo i nakon toga ostavimo u frižideru. Na takav način riba se u frižideru (na +4 °C) može čuvati 1-2 dana, ili u zamrzivaču (duboko smrznuta) 3-6 mjeseci.