1radnikMnogi poslodavci imaju ogromnu štetu zbog nemara svojih radnika, stoga je važno pisati i govoriti kako radnik treba obavljati svoj posao. Međutim, trenutno je iznimno važno govoriti o pravim radnika u BiH sa svih aspekata, jer svakodnevno u našim porodicama, familijama, komšilucima i općenito u društvu srećemo osobe kojima plata kasni po nekoliko mjeseci, nisu osigurani ili jednostavno ih poslodavac iskorištava za minimalna mjesečna primanja.

“U firmi sam radio četiri godine. Plata je nakon dvije godine počela kasniti. Na kraju jedne godine dvije plate su nedostajale, da bi taj iznos do kraja mog radnog odnosa iznosio pet plata, koje nisam nikad dobio. Naravno, ni radni staž mi nije uplaćivan niti zdravstveno. Nikada nisam mogao ovjeriti knjižicu“, kazao je Osman Muratović, svršenik Gazi Husrev-begove medrese koji je 2015. godine prestao raditi u proizvodnji sarajevske firme za štampu i papir. “Firma je otišla u stečaj i razumijem teškoće samih poslodavaca, ali odnos, ljudski odnos, prema nama radnicima je strašan. Naravno, prije petnaest dana sam saznao da je vlasnik zaposlio svog sina u jednu javnu ustanovu, a mi radnici… ostaje nam samo da tražimo svoja prava na Sudnjem danu“, kazao je Muratović, koji je porijeklom iz Srebrenice, a u Sarajevu živi sa suprugom i kćerkom.

Parnica protiv poslodavca

Prema riječima Saliha Haušića, profesora u Gazi Husrev-begovoj medresi, prava radnika mora osigurati njegov poslodavac, a ako ih on ne osigura, vlast je dužna da ga na to privoli. Govoreći o pravima radnika shodno islamskom učenju profesor Haušić je kazao: “Od tih prava su: pravo da na vrijeme, prime zarađenu plaću: „Isplatite radnika prije nego mu se znoj osuši.“ (hadis bilježi Ibn Madže); pravo da im se osigura dostojanstven život: „Za sve će biti posebni stepeni, prema tome kako su radili; da ih nagradi ili kazni za djela njihova, nepravda im se neće učiniti. (sura El-Ahkaf 19); pravo da njihov trud u društvu bude viđen i vrjednovan: “Radite! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici…“ (sura Et-Tevba, 105) i „Allah voli zanatliju vjernika!“ (hadis bilježi Taberani); te pravo na zaštitu od izrabljivanja: „Allah kaže: na Sudnjem danu ja ću biti protivnik trojici: čovjeku koji je nešto obećeo u moje ime, a nije to ispunio; čovjeku koji je prodao drugog slobodnog čovjeka, i čovjeku koji je unajmio nadničara, od njega dobio sve što je zahtijevao, a nije mu platio!“ (Hadis bilježi Buharija)“.

Profesor Haušić je naglasio poruku koja je, na osnovu islamskih izvora, upućena poslodavcima: “Znajte da ćete, kao i svi drugi, biti izvedeni pred sud Onoga koji sve zna. Ne dovodite se u situaciju da parnicu protiv vas podiže lično Allah, dž.š.“