Sirutka je poznata kao ljekoviti napitak još iz antičkih i srednje-vjekovnih vremena. Sirutka zaista sadrži mnoge važne materije kao što su proteini, kalcij, jod, a ima odličan omjer kalcija prema fosforu, i natrija prema kaliju. Sirutka je bogata i B vitaminima, među kojima je posebno važan (barem za vegetarijance) B12. Ipak, većina stručnjaka će se složiti da su najvažniji sastojci u sirutki - proteini.
Mlijeko sadrži dva osnovna proteina - kazein i protein sirutke, koji se bitno razlikuju po svojim karakteristikama i biološkom djelovanju. Biološka vrijednost (BV) kazeina je 77, dok se biološka vrijednost proteina (ovisno o sadržaju aminokiselina) sirutke približava maksimalnoj brojci 100.
U ČEMU JE VRIJEDNOST PROTEINA SIRUTKE?
Biološka vrijednost proteina sirutke označava koji postotak od raspoložive količine proteina organizam zaista i iskorištava.
Prehrambene i funkcionalne karakteristike proteina sirutke su ovisne o strukturi i biološkom djelovanju proteina sirutke.
Uz visoku stopu iskoristivosti, protein sirutke ima i druga, vrlo vrijedna svojstva. Protein sirutke ima visok sadržaj aminokiselina razgranatih lanaca (tzv. BCAA), cisteina, laktoalbumina, laktoze, minerala i tragova masti.
Postoje različite metode dobivanja proteina sirutke, a otome koja se metoda primjenjuje zavisi i kvalitet dobivenog proteina.
UTJECAJ PROTEINA SIRUTKE NA IMUNOLOŠKI SISTEM
Istraživanja u prošlom desetljeću pokazala su jedinstveno djelovanje proteina sirutke na imunitet, i životinjskim studijama, kao i u studijama na ljudima.
Sve ove vrijednosti proteina sirutke omogućile su razvoj specijalnih proizvoda sirutke. Proteini sirutke upotrebljavaju se u prehrani dojenčadi, kao i hidrolizati u slučaju preosjetljivosti nta protein kravljeg mlijeka. Istražuje še i nove mogućnosti primjene. sirutke (fto^kgojaznosti, gušavosti, oboljenja bubrega).
RAZLOZI ZA PRIMJENU PROTEINA SIRUTKE U DJEČIJIM FORMULAMA
Majčino mlijeko sadrži značajne količine proteina sirutke. Sadržaj proteina sirutke se mijenja u toku laktacije, i kontinuirano pada. U ranoj laktaciji taj je omjer 90:10, u zrelom mlijeku 60:40 i u kasnoj laktaciji 50:50. Uprkos neprekidnim pokušajima da se modifikacijama kravljeg mlijeka što uspješnije zamijeni majčino mlijeko, studije dokazuju da je kolonizacija probavnog trakta bakterijama bitno različita ovisno o tipu primijenjenog mlijeka. Kada se, pak, primijeni formula na bazi sirutke, dobiva se nasad bifi-dobakterija nakon 14 dana (sa kazeinom bakteroidi nakon 14 dana i enterokoki nakon 7 sedmica). Zaključeno je da prehrana formulama s pretežnim sadržajem sirutke izaziva crijevnu floru mnogo bližu onoj koju imaju djeca hranjena majčinim mlijekom.
Rađeno je i jedno istraživanje o djelovanju jogurta, bifido jogurta i jogurta obogaćenog proteinima sirutke na holesterol i trigliceride. Dobiveni rezultati pokazuju da bifido jogurti i jogurti obogaćeni proteinom sirutke smanjuju ukupan i LDL holesterol.
Jednom petogodišnjom studijom je utvrđeno smanjenje alergijskih bolesti, ekcema i astme kod djece hranjene kako majčinim mlijekom tako i preparatima na bazi hidrolizata sirutke, dok kravlje mlijeko i protein soje nisu imali utjecaja.
Grupa hranjena mlijekom dobivenim metodom ultrafiltracije imala je značajno veće vrijednosti LDL kao i ukupnog holesterola, za razliku od djece hranjene proteinom dobivenim metodom elektrodijalize.
Istraživanja o vrijednosti i primjeni proteina sirutke bit će sigurno još. Na našem tržištu nalaze se nekoliko izuzetno kvalitetnih proizvoda proteina sirutke.
SELMA SINANOVIĆ, farmaceutsko-kozmetički tehničar