Sirutka je poznata kao ljekoviti napitak još iz antičkih i srednje-vjekovnih vremena. Sirutka zai­sta sadrži mnoge važne materije kao što su proteini, kalcij, jod, a ima odličan omjer kalcija pre­ma fosforu, i natrija prema kali­ju. Sirutka je bogata i B vitamini­ma, među kojima je posebno važan (barem za vegetarijance) B12. Ipak, većina stručnjaka će se složiti da su najvažniji sastoj­ci u sirutki - proteini.

Mlijeko sadrži dva osnovna protei­na - kazein i protein sirutke, koji se bitno razlikuju po svojim karakteristi­kama i biološkom djelovanju. Biološka vrijednost (BV) kazeina je 77, dok se biološka vrijednost proteina (ovisno o sadržaju aminokiselina) sirutke pri­bližava maksimalnoj brojci 100.

U ČEMU JE VRIJEDNOST PROTEINA SIRUTKE?

Biološka vrijednost proteina sirutke označava koji postotak od raspoložive količine proteina organizam zaista i iskorištava.

Prehrambene i funkcionalne karak­teristike proteina sirutke su ovisne o strukturi i biološkom djelovanju protei­na sirutke.

Uz visoku stopu iskoristivosti, pro­tein sirutke ima i druga, vrlo vrijedna svojstva. Protein sirutke ima visok sadržaj aminokiselina razgranatih lana­ca (tzv. BCAA), cisteina, laktoalbumina, laktoze, minerala i tragova masti.

Postoje različite metode dobivanja proteina sirutke, a otome koja se meto­da primjenjuje zavisi i kvalitet dobive­nog proteina.

UTJECAJ PROTEINA SIRUTKE NA IMUNOLOŠKI SISTEM

Istraživanja u prošlom desetljeću pokazala su jedinstveno djelovanje proteina sirutke na imunitet, i životinjs­kim studijama, kao i u studijama na lju­dima.

Sve ove vrijednosti proteina sirutke omogućile su razvoj specijalnih proiz­voda sirutke. Proteini sirutke upotre­bljavaju se u prehrani dojenčadi, kao i hidrolizati u slučaju preosjetljivosti nta protein kravljeg mlijeka. Istražuje še i nove mogućnosti primjene. sirutke (fto^kgojaznosti, gušavosti, oboljenja bubrega).

RAZLOZI ZA PRIMJENU PROTEINA SIRUTKE U DJEČIJIM FORMULAMA

Majčino mlijeko sadrži značajne količine proteina sirutke. Sadržaj pro­teina sirutke se mijenja u toku laktaci­je, i kontinuirano pada. U ranoj lakta­ciji taj je omjer 90:10, u zrelom mlije­ku 60:40 i u kasnoj laktaciji 50:50. Uprkos neprekidnim pokušajima da se modifikacijama kravljeg mlijeka što uspješnije zamijeni majčino mlijeko, studije dokazuju da je kolonizacija probavnog trakta bakterijama bitno različita ovisno o tipu primijenjenog mlijeka. Kada se, pak, primijeni formu­la na bazi sirutke, dobiva se nasad bifi-dobakterija nakon 14 dana (sa kazei­nom bakteroidi nakon 14 dana i enterokoki nakon 7 sedmica). Zaključeno je da prehrana formulama s pretežnim sadržajem sirutke izaziva crijevnu floru mnogo bližu onoj koju imaju djeca hranjena majčinim mlijekom.

Rađeno je i jedno istraživanje o dje­lovanju jogurta, bifido jogurta i jogurta obogaćenog proteinima sirutke na holesterol i trigliceride. Dobiveni re­zultati pokazuju da bifido jogurti i jogurti obogaćeni proteinom sirutke smanjuju ukupan i LDL holesterol.

Jednom petogodišnjom studijom je utvrđeno smanjenje alergijskih bolesti, ekcema i astme kod djece hranjene kako majčinim mlijekom tako i prepa­ratima na bazi hidrolizata sirutke, dok kravlje mlijeko i protein soje nisu imali utjecaja.

Grupa hranjena mlijekom dobive­nim metodom ultrafiltracije imala je značajno veće vrijednosti LDL kao i ukupnog holesterola, za razliku od djece hranjene proteinom dobivenim metodom elektrodijalize.

Istraživanja o vrijednosti i primjeni proteina sirutke bit će sigurno još. Na našem tržištu nalaze se nekoliko izuzetno kvalitetnih proizvoda proteina sirutke.

SELMA SINANOVIĆ, farmaceutsko-kozmetički tehničar