altGastronomija ili gastrologija od grčkih riječi gastri- stomak i nomos- znanje ili zakon obuhvata sve ono što se odnosi na ku­hanje, kuharsku vještinu i, s tim u vezi, obuhvata i gurmanluk, sladokustvo, a u najširem smislu vezu kulture i hrane, odnosno umjetnost ishrane, kulinarsku umjetnost.

Sam pojam "kultura" ne veže se isključivo za umjetnost, već se taj pojam posmatra u mno­go širem smislu. Pod pojmom "kultura" podra­zumijeva se način života jednog društva ili uže društvene grupe, odnosno sadržaji u kojima njeni članovi ostvaruju osnovne potrebe kao što su komunikacija, način ishrane, oblačenje, umjet­nost, zabava...

Koju god definiciju kulture budemo uzeli, vi­djet ćemo da je ona blisko povezana sa vjerom. Njeno ime, izvedeno iz riječi "kult", sugerira njen vjerski izvor i suštinu. Ona prožima svaki izraz ljudske duše.

"Brza hrana — brza smrt"

Kada se priprema obrok u mnogim kultura­ma vodi se računa o svemu - o dekoraciji stola, pozicioniranju čaša za vodu i pribora za jelo kao i o nizu drugih pravila koja su sastavni dijelovi gastronomske umjetnosti.

Stručnjaci se slažu daje kultura ishrane živo polje podložno promjenama, ali ih brine što sve veći broj ljudi ne posvećuje dovoljno pažnje tra­janju obroka.

Brza hrana je toliko zavladala da nismo ni svje­sni utjecaja koji ima na naš život. Ona je povukla oštru liniju između bogatih i siromašnih te podstakia epidemiju gojaznosti. Najpodložniji štetnom utjecaju su mladi kojima se hrana ser­vira u velu popularne kulture.

Moderan način života urbanog čovjeka nije donio napredak, već je stvorio nezdravog, tro­mog pojedinca. Porodični ručak danas, lagano ali sigurno, postaje nešto što se spominje samo u pričama, dok trenutno stanje na polju kultu­re ishrane može se podvesti pod marketinški slogan manje atraktivan od onih kojima smo izloženi "brza hrana - brza smrt".

Naši preci su shvatali značaj kulture ishra­ne, posvećujući joj dosta značaja. U današnje vrijeme ishrana je bačena u drugi plan, a razne dijete koje su nuspojave brzog načina ishrane popularne su. Stvaranje veza između svijeta umjetnosti i spremanja hrane danas je jedan od živih procesa u kojem aktivno učestvuju struč­njaci iz različitih kreativnih disciplina.

Fenomen kulture ishrane, pripremanje i ser­viranje hrane, kao i vrijeme i način njenog kon­zumiranja formiraju slike koje predstavljaju stil života i društveni status, navike i rituale, hedo­nizam i kreativnost, nacionalne specifičnosti i uspješnost, filozofiju i religijske norme, a u ovo vrijeme tehnološke otuđenosti i mogućnost ne­posredne komunikacije i razmjene prijateljstva i ljubavi.

Ljepota iftarske sofre

U ovom lijepom mjesecu mnogo toga vrtjet će se upravo oko hrane. Nlo, kako bi izgledalo da morate dati definiciju hrane i onoga što nam ona predstavlja, ljepotu mirisa somuna, ljepo­tu iftarske sofre, ljepotu mirisa kahve, ljepotu druženja sa svojom obitelji i prijateljima, ljepotu baklave ili kadaifa, ljepotu mjeseca ramazana,.. Bi li nam bila dovoljna jedna rečenica, esej ili možda jedna pjesma?

Hrana je više od obroka koji će odagnati glad na nekoliko trenutaka. Hrana je kultura, obitelj, prijatelji, nešto lijepo, blagodat koja nam je da­rovana od Uzvišenoga... Pa budimo zahvalni na tom daru, ali ne pretjerujmo - dosta jedna baklava!!! •

Erol Zubčević /rahic.ba