Tragajući za  godinom nastanka fudbalskog kluba u G.Rahiću te skupljajući razne informacije iz čitave lepeze različitih izvora  došao sam do izvanrednog otkrića koje  je izuzetno značajno ne samo za historiju područja  Distrikta Brčko nego i historiju fizičke kulture u BiH.

Prve naznake  sportskih aktivnosti na području G.Rahića sežu do 1885 godine kada se  prema navodima A.Benkovića  pominje  osnivanje sportskog društva za potrebe omladine u  novoosnovanoj seoskoj Opštini G.Rahić  koju su tada činili 27 naselja sa oko 7000 stanovnika.Međutim ne govori o kakvom je sportskom društvu riječ. No ako je to u formi današnjih sportskih društava (npr:Sportsko Društvo ¨SLOBODA Tuzla¸ Veteran Brčko itd.) onda se pojavljuje simpatična mogućnost o postojanju fudbalskog kluba u G.Rahiću prije već više od 125 GODINA !!!  

 Svaki čitatelj koji pročita ovu konstataciju zahtjevat će i suvislo objašnjenje ove izložene teze.

 

Naime počeci sportskog djelovanja sudeći prema navodima u monografiji FK Jedinstvo 1919 -1989 autora Milana Ždralea koja je objavljena te iste godine vezuju se za tzv Kraljevska Sokolska Društva a koja su na teritoriji tadašnjeg Brčanskog Sreza prvo osnovana u Brčkom i Ražljevu 1906 odnosno 1908 godine a poslije I sv. rata i u Bukviku, ¸Zoviku, Rahiću ( 1919 -1920 godine ).Znači prema tome  ne radi se  o sokolskim društvima.

 

Prvi fudbalski klub na teritoriji Balkana osnovan je daleke 1880 godine u Županji  pod imenom FK SLAVIJA a osnovali su ga radnici Engleskog preduzeća sa ispostavom u Županji.Smatra se da je upravo ovo preduzeće  podiglo odnosno uspostavilo prugu od Gornjeg Islamovca pa do Maočke Biljane  poznatiju pod imenom Sančevića pruga i koja je služila za eksploataciju šumskog i rudnog bogastva  za potrebe tvornice u Županji.Ostaci te pruge su vidljivi i danas i nalaze se uz prometnicu G.Islamovac, D.Islamovac.Znači prema ovom navodu teza koja je iznešena u gornjem dijelu teksta bi bila potvrđena.Međutim iz istog izvora vidimo da je prvu loptu u grad Brčko donio Geza Arlet  Austro Ugarski činovnik tek  negdje početkom 1916 godine.Da se fudbal brzo razvijao vidimo iz jednog izvještaja Sokolske podružnice koja je datirana na1916. godinu vidimo da se fudbal igra ne samo u Brčkom nego i u okolini.

Takođe ne mogu a da ne skrenem pažnju  da je isti autor u  gore navedenoj monografiji iznio mišljenje da fudbalski klub u G.Rahiću datira iz 1921 -1922 godine što je vrlo vjerovatno jer je  FK Graničar iz B.Polja  nastao 1921 godine a osim njega i FK ZORA Čelić te Zvijezda iz Gradačca .Gunjarski Jadran osnovan je oko 1928 godine a NK KORAJ oko 1933 godine. Lično smatram  da je klub osnovan najkasnije po mome mišljenju oko 1928 godine  kada se kao igrači spominju Hamid Berbić, Inis Zaimović, Arif Dervišević, Meksud Hadžiefendić braća Hasan  i Husejn Suljić i drugi.

 

 

Pored svih ovih navedenih razloga u korist ili protiv ove teze možda bi nam najpotpuniji odgovor moglo dati istraživanje arhiva ne samo u gradu Brčkom nego i u Orašju, Osijeku koji je bio i sjedište Fudbalskog saveza Kraljevine Jugoslavije a koji je osnovan 1924 godine podaci se prema nekim navodima njalaze u gradskoj biblioteci grada Osijeka zatim u Sarajevu u Zemaljskom Arhivu ili pak u Beču.Sve u svemu možda je  najsvrsishodnije u ovom slučaju citirati g-dina Ždralea ''ta problematika nije razjašnjena do kraja ''

 

NASTAVIT ĆE SE !!!!

 

 

 

LITERATURA

 

1.Monografija FK JEDINSTVO 1919  1989  Autor Milan Ždrale 1989

2.Riječ Komune  god I 1961

3.Monografija Maoča kroz Historiju

4.Monografija Gorice u Posavini  Autor A. Benković

5.Brčanski Graditelj

Pripremio:Asmir Osmanbašić 24 decembar 2009

dzematrahic