Narodna osnovna škola u Gornjem Rahiću podignuta je trudom naroda1883. godine za školu i opštinu. Škola je otpočela svoj rad 1883. godine. Prvi školski reon obuhvatao je 14 sela, ali je kasnije podignuta škola u Boću, Brki, Bukviku i Gornjem Zoviku, pa je reon naše škole smanjen na svega 4 sela. Sve do školske 1912.godine nastavu u našoj školi su pohađali samo dječaci.

Od 1928. godine školu su pohađali i dječaci i djevojčice. Prvi  nastavnik ove škole je bio Nikola Borišić a potom Mato Tomić, Miloš Vuksan, Sadik Lišić, Čevro Omer, hercegovac Soko...

1921.godine na inicijativu učitelja Resulovića osnovana je u mjestu narodna biblioteka i čitaonica, a u februaru 1980.godine otvorena nova đačka biblioteka u prostorijama stare škole.
U svom radu škola je imala prekid od 1943. do 1945. g. Sve do školske 1951/52. g.škola je četverorazredna a od pomenute godine postaje petorazredna, da bi kasnije iz godine u godinu, prerasla u potpunu osmorazrednu školu.

Od 1971 /72. Škola nosi naziv „Hamid Berbić“ i taj naziv je zadržala sve dok nije zaživio Distrikt Brčko kada je naša škola dobila sadašnji naziv VII Osnovna Škola Gornji Rahić.

Nekada je ova škola brojala 57 odjeljenja sa preko 1000 učenika kao na primjer 1972 / 73.škola je brojila 1694 učenika, 1976 / 77.škola je brojala 1919 učenika, a danas naša škola broji ukupno 620 učenika raspoređenih u 33 odjeljenja.

Prvobitna opremljenost škole je bila „dobra“ što je podrazumijevalo da u školi imaju klupe, stolice, tabla, kreda i geometrijski pribor. S vremenom se to tako mijenjalo  sa novim naučnim dostignućima i škola pored obaveznih klupa, table i kreda ima TV prijemnike u mnogim učionicama, računare, kasetofone, pa čak i priključak na internet mrežu. Nastava se svakim danom sve više modernizuje tako da učenici predmetne nastave pohađaju kabinetsku nastavu dok učenici razredne nastave pohađaju nastavu po Metodologiji usmjerenoj na dijete.

Škola je od početka svog rada pa do danas zahvaljujući učenicima i nastavnicima postigla mnoge uspjehe na raznim takmičenjima. Nikako ne možemo a da ne spomenemo našu CIVITAS sekciju koja je prošle godine osvojila prvo mjesto na opštinskom takmičenju i predstavljala Distrikt na državnom takmičenju. Ove školske 2009/2010 godine naša tehnička sekcija je takođe osvojila prvo mjesto na općinskom takmičenju „Smotra mladih tehničara“. Ovo su samo jedni od uspjeha naše škole jer malo je papira da bi ih sve sada nabrojali, a nadamo se da će tako ostati i u  budućnosti.

Novinarska sekcija Sedme Osnovne Škole / dzematrahic