altPod terminom ‘hifz’, podrazumjeva se učenje Časnog Kur’ana napamet, u cijelosti ili nekog njegovog dijela. Osoba koja nauči Kur’an u cijelosti napamet zove se Hafizu-l-Kur’an, tj. Čuvar Kur’ana. Prvi hafiz Kur’ana je Muhammed a.s., jer je u potpunosti pamtio ono što mu je melek Džibril a.s., donosio. Tako da je od samog početka Objave do današnjeg dana uvijek  bilo Hafiza Kur’ana. Uzvišeni Allah u suri Hidžr veli: ‘’Doista Mi objavljujemo Opomenu (Kur’an) i Mi ćemo nad njiim bdjeti.’’

Osoba koja želi naučiti Kur’an napamet, prije svega bira muhaffiza (mentora hifza), po mogućnosti hafiza Kur’ana, koji će ga preslušavati  i biti potpora tokom učenja. U Bosni i Hercegovini je običaj da osoba koja nauči Kur’an pred muhaffizom, polaže hifz tako što će proučiti čitav Kur’an pred stručnom komisijom koja se sastoji od nekoliko hafiza Kur’ana. Ukoliko kandidat položi hifz, biva upriličena ‘hafiska dova’ kada se novom hafizu uručuje diploma hifza i time biva zvanično promoviran u Hafiza Kur’ana.

KAKO SE MOTIVISATI ZA UČENJE KUR’ANA NAPAMET?

Biti Hafiz Kur’ana predstavlja veliku odgovornost, ali i najveću čast na oba svijeta. Muhammed a.s., je rekao: ‘’Plemići mog Ummeta su Hafizi Kur’ana.’’

Ovaj hadis Poslanika a.s., je osnovna motivacija za učenje hifza. Također treba imati  u vidu i ostale prednosti hafiza kod Uzvišenog Stvoritelja, koje mogu biti dodatna motivacija osobi koja uči hifz.

Biti svjestan nagrade koja slijedi za memorisanje Kur'ana.

Ko god nauči napamet Kur'an i sprovede ga u praksu,Allah će ga obilato nagraditi. Shodno naučenom iz Kur'ana pripast će mu tolika deredža u Džennetu.

Tirmizi i Ebu Davud bilježe hadis koji prenosi Abdullah ibn 'Amr da je Poslanik a.s., rekao: ''Reći će se hafizu Kur'ana: 'Uči i uzdiži se. Uči onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoja deredža  će biti kod zadnjeg ajeta kojeg proučiš.' ''

Hafiz Kur'ana bolje poznaje Kur'an od onoga ko to nije, pa shodno tome Poslanik a.s., veli: ''Namaz u džematu treba da predvodi onaj koji među njima najbolje poznaje Kur'an.''  Ovo se odnosi na osobu koja je memorisala najviše Kur'ana.

Hafiz Kur'ana treba biti osoba koja uči Kur'an isključivo u ime Allaha i radi Njegovog zadovoljstva, a ne zbog neke dunjalučke koristi. Poslanik a.s., je rekao: ''Većina licimjera u mom Ummetu nalazi se među učačima Kur'ana.''

Biti svjestan blagodati memorisanja Kur'ana

Što se tiče blagodati koja je data osobi koja uči Kur'an napamet, Buhari i Muslim bilježe hadis koji je prenijela h. Aiša: ''Vješt učač Kur'ana je u društvu časnih, čestitih meleka, pisara, a onaj koji ga uči zastajkujući (zamuckujući) zato što mu je to naporno, imat će dvostruku nagradu.''

Uzvišeni Allah djela vrednuje prema namjeri utrošenom trudu, pa onaj koji se više bude trudio imat će veću nagradu.

Hafiz Kur'ana je počastvovan time što može obavljati noćni namaz s lahkoćom, tj. da na namazu uči duže.

Osoba koja zna Kur'an napamet može ga učiti u bilo koje doba na svakom dozvoljenom mjestu i time pojačati svoj ibadet.  Time biva u stalnom ibadetu i razmišljanju za što slijedi nagrada kod Gospodara.

 Kur'an će biti njegov zagovornik na Sudnjem Danu, prema hadisu Poslanika a.s.: ''Post i Kur'an će biti zagovornici čovjekovi na Sudnjem Danu. Njegov post će reći: 'Gospodaru, trpio je glad i uzdržavao se od užitaka tokom dana, pa daj da mu budem zagovornik. ' A Kur'an će reći: 'Gospodaru, zbog mene je noću manje spavao, pa daj da mu budem zagovornik.' Potom će mu i post i Kur'an biti zagovornici.''

Hafiz Kur'ana će biti ogrnut plaštom dostojanstva i krunisan.

Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Poslanik a.s., rekao: ''Kur'an će doći na Sudnjem Danu i reći: 'Gospodaru, odjeni ga.' Onda će mu biti stavljena kruna časti. Potom će reći (Kur'an): 'Gospodaru, daj mu još.' Pa  će biti odjenut plaštom časti.  Reći će Kur'an: 'Gospodaru, budi njime zadovoljan.' Allah će njime biti zadovoljan. Reći će mu se: 'Uči i uzdiži se onako kako si ga učio na dunjaluku. Za svaki proučeni ajet ćeš dobiti nagradu.' ''

Znaj da će ti Kur'an biti zagovornik pred tvojim Gospodarom.

Kur'an nam je najbolji prijatelj na dunjaluku i na ahiretu. Na ovome svijetu slijedimo upute sadržane u ovoj Časnoj Knjizi, a na Sudnjem Danu će nam biti zagovornik kada nam to bude najpotrebnije.

Od Ebu Umame El-Bahilija, r.a., se prenosi da je čuo Poslanika a.s., kada kaže: ''Učite Kur'an! On će se na Sudnjem danu zauzimati za one koji se budu družili sa njim. Učite dva bujna cvijeta- El-Bekare i suru Alu 'Imran! One će se pojaviti na Sudnjem Danu kao dva oblaka ili kao dvostruki sjaj sunčeva zraka ili kao dvije skupine ptica raširenih krila koje će štititi one koji su se družili sa njima! Učite suru El-Bekare, jer u njenom prihvaćanju je bereket, a u njenom odbacivanju nesreća. Lažljivci je ne trpe.''(Bilježi Muslim)

Roditelji čije dijete bude hafiz će dobiti nagradu

Pored bliže rodbine i potomaka hafiza Kur'ana, posebnu nagradu će dobiti njegovi roditelji koji će biti ogrnuti svečanim plaštom čija ljepota nadilazi čitav dunjaluk i sve što je na njemu, jer su vodili brigu i usmjeravali svoje dijete. Čak i ako ne budu imali udjela u tome, Allah će ih nagraditi zbog njihovog djeteta. Ali onaj koji svoje dijete odvrati od Kur'ana, on će snositi posljedice.

Prenosi se da je Ebu Hurejre r.a., rekao: ''Allahov Poslanik a.s., je rekao: 'Kur'an će doći svome učaču na Sudnjem Danu i upitati: 'Da li me prepoznaješ? Ja sam onaj zbog koga si ustajao noću, a danju bio žedan.' Potom će mu se u desnu ruku dati vlast a u lijevu vječnost, a na glavu će mu se staviti kruna dostojanstva, a njegovi roditelji će biti ogrnuti plaštom čija ljepota nadmašuje dunjaluk i sve što je na njemu. Oni će reći: 'Gospodaru, kako smo ovo zaslužili?' Biće im rečeno: 'Tako što ste svoje dijeti podučili Kur'anu.' '' (Bilježi Taberani u Al-Awsatu, 6/51).

Od Burejda r.a., se prenosi da je Poslanik a.s., rekao: ''Ko god bude čitao Kur'an, pamtio ga i sprovodio u praksu, njegovim roditeljima će se na Sudnjem Danu staviti kruna koja će sijati poput Sunca, i biće ogrnuti plaštom čija ljepota će nadmašiti čitav dunjaluk. Upitaće: 'Zašto nam je dato ovo?' Reći će im se: 'Zbog toga što je vaše dijete naučilo Kur'an.' (Bilježi Al-Haakim, 1/756).

Vjernik je darovan neizmjernim blagom da bude Allahov halifa na Zemlji. Velika je čast imati ulogu Čuvara Božije Objave na dunjaluku i biti Njegov odabranik u tom pogledu.

za dzematrahic.ba –sa engleskog preveo i prilagodio hafiz Ismail Čehić