Na altkoji način golubovi detektuju magnetna polja radi navigacije i dalje je istraživačima potpuna nepoznanica. Bihevioralne sstudije dokazuju da su ove ptice u stanju registrirati magnetna polja, ali otkriti koje ćelije (magnetno-receptori) ovo omogućuju je višegodišnje problem koji naučna zajednica bezuspješno nastoji riješiti. Još 2003.godine njemački istraživači su tvrdili da su na šest lokacija u kljunu goluba pronašli megnetno-receptore zajedno sa nervnim ćelijama bogatim magnetom.

Daljnje studije koje su uključile obimne histološke preglede pokazale su, međutim, da se zapravo radi o vrlo slabo namagnetisanom željezu koje se nalazi u makrofagama a ne nervnim ćelijama.

Molekularni biolog David Keays sa Instituta za molekularnu patologiju u beču, ne krijući razočarenje, smatra da misterija kako životinje detektuju magnetna polja postaje sve neobjašnjivija.

Paralelno sa ovim istraživanjima koja se smatraju fundamentalnim u oblasti biologije opiti se vrše i na kitovima i pastrvama, koji također prilikom navigacije koriste magnetna polja.