altVjerovatno mnogi stariji, a kamoli mladi ne znaju nista o nastanku “Markove” takozvane bine ili kuce u Gornjem Rahicu. Tako sam skoro razgovarao sa covjekom koji je u penziji koji potice iz Gornjeg Rahica, odselio je iz naseg mjesta, a begovskog je porijekla kojeg sam priupitao za odredene informacije iz tog perioda za ovu zgradu gdje mi nije mogao nista posebno reci o zgradi. Ovaj tekst koji pisem je usmeno kazivanje. I sam, se ibretio i pitao odakle Marko sa porodicom u nasem mjestu koje danas kao i prije 100 godina  je bilo mjesto sa stoprocentno takorec nastanjeno Bosnjacima-muslimanima. Razgovarao sam sa covjekom (H.S.) koji dosta argumentovano navodi  cinjenice za taj period , a vezane su za Marka i njegov dolazak u Gornji Rahic. Dakle ta nasa prica o historiji “Markove bine” tece ovako.

 

Dolazak Marka

 

U periodu nastanka drzave Kraljevine SHS (srba,hrvata i slovenaca) 1.prosinca 1918. godine dobro se zna koje vodio glavnu rijec na ovim prostorima sve do drugog svjetskog rata, u periodu koji nam nas sagovornik nije mogao tacno (1920-1930) definisati iz  Srbije po uputstvima tamosnjih vasti (crkvenih dostojanstvenika) dolazi Marko Radovic sa svojom suprugom Katom u Gornji Rahic u jako begovsko mjesto.Tada je u Gornjem Rahicu  bilo 36 begovskih domacinstava. Marko je imao i jednu kcerku  koja se zvala Mila.

 

Bavio se ugostiteljstvom i trgovinom

 

Dolaskom u Gornji Rahic ostvario je prisne kontakte sa starosjediocima te je zakupio zemljiste i napravio u samom centru zgradu koja ni danas nije izgubila od svoje velicine i kvaliteta u prizemlju jedan dio je bila trgovina, a drugi dio zgrade je bila gostiona, sprat je koristio za stanovanje. Zgrada je posjedovala i podrum koji danas ne postoji, a koji ce nakon vise godina od smrti vlasnika otkriti neke tajne vezane za ovu osobu. Jos u tom periodu on je sve svoje nekretnine osiguravao te je prema rijecima rahmetli  (H.K.) dobro iskoristavao bosanska osiguravajuca drustva (banke su bile muslimanske) tako sto se u jednom kracem periodu (na odmor otisao) udaljio od zgrade gdje je podmetnuo sopstvenoj radnji sporogorecom kudeljom pozar. Radnja je izgorila te je na osnovu toga od osiguranja dobio novac za stetu (dobro zaradio) te ponovo obnovio popaljenu sopstvenu radnju.

 

Dolazak drugog svjetskog rata

 

Dolaskom drugog svjetskog rata stvari su krenule u losem smjeru za porodicu Radovic, naime partizani ga 1943. godine u dva navrata hapse i odvode iz Gornjeg Rahica gdje je mjesno stanovnistvo bosnjaka u oba slucaja intervenisalo te ga spasili i vratili da bi u trecem slucaju hapsenja bio odveden zajedno sa svojom suprugom Katom do Stolina (Brcko) gdje je strijeljan prema rijecima sagovornika (H.S.) dok nas drugi sagovornik (H.M.) tvrdi da su ga ustase ubile.Razmisljajuci o ovom slucaju (po mom osobnom videnu situacije prije su ga strijeljali partizani nego ustase iz razloga sto je narodna vlast konfiskovala njegovu zgradu imanje) konfiskacija kuce se ne radi ako covjek nije bio protivnik pobjednicke strane u ovom slucaju partizana. Njegova kcerka Mila je u tom periodu bila stacionirana u Tuzli. Posto je zgrada konfiskovana  bila je sva podpala pod ingerencije tadasnje opcine Gornji Rahic srez Brcko. U tom periodu ce brcak Haso Buric kroz bliskost sa Milom u Tuzli intervenisati kod vlasti posto je on tada bio neko i nesta u vlasti te ce se Mili vratit pola zgrade da bi ona nakon toga taj svoj dio prodala opcini odnosno drzavi.

 

Otkriven dio tajne

 

altNakon nekoliko godina rada opcine Gornji Rahic odnosno pedesetih godina kada je sekretar opcine bio rahmetli Mevludin Music (inace opcina Gornji Rahic je datirala do 1963. godine kada se gasi i prelazi u nadleznost Brckog) koji je i pricao (H.S.) da su u podrumu  Markove zgrade pronasli ogroman broj dokumenata papira i podataka koji su otkrili sta je bio cilj Marka i njegovih mentora, naime prema tim otkrivenim zabiljeskama papirima u podrumu Marko je vodio svu evidenciju o mjestanima Gornjeg Rahica, domacinstvima begova, njihovim porodicama, kada se ko rodio,sta je zavrsio,sta radi, gdje se nalazi, imucno stanje, broj grla i imanja i dr. Prema rijecima naseg sagovornika sve pojedinosti su vođene o svim stanovnicima dakle pravi obavjestajni posao, nagađat se samo moze za koga je radio znajuci odakle je dosao. Vrlo interesantna prica sa poznatim ucesnicima kao i tragicnim zavrsetkom dijela porodice Radovic. I za kraj ovog naseg teksta sagovornik (H.M.) mi je rekao da je kcerka pokojnog Marka, Mila i danas ziva te se nalazi u Sarajevu gdje zivi sa izvjesnim Svetozarom Gospicem. Prema otkrivenim podacima ova zgrada rahicane moze samo podsjecati na lose proslo vrijeme /negativnosti nikako po dobru iz razloga i cinjenica gore navedenih.

 

Hamid Hasikic /www.dzematrahic.ba/