Veoma lijepo sam bio iznenađen i obradovan ovom pojavom u našem centru,gdje mnoštvo ljudi prolazi svakodnevno hodajući ili šetajući pločnikom u dužini svega stotinjak metara.

alt 

Sitnica koja mnogo znači za sve prolaznike dobre namjernike,putnike i druge usputne prolaznike u našem mjestu. Kažem nije to nešto,ali i jeste, jer svaki centar, pa i naš treba imat nešto ovakvo na čaršiji. Poznato nam je da su postojale i danas postoje mnoge sahat kule u drugim mjestima koje su izgrađene od čvrstog materijala na predviđenim mjestima odakle su putnici namjernici kao i lokalno stanovništvo mogli imati uvida u trenutno stanje vremena. No kod nas to do sada nije bilo, a nije mi poznato iz historije da li se negdje nalazio neki sahat koji bi svakodnevno ljudima bio na usluzi u čaršiji. Poznato nam je da je postojao prije posljednjeg rata sahat u gradu Brčkom i to ispred današnje policijske stanice ispred parka gdje se nalazi spomenik borcima Armije BiH odnosno prostora koji egzistira ispred današnjeg i nekadašnje hotela 'Posavina'.

alt 

No da ja ne bi dalje išao u širinu ovog lijepog gesta spomenut ću kako se došlo na ideju i realizaciju istog djela. Naime potekla je priča kako bi bilo lijepo da se negdje u centru Gornjeg Rahića nabavi i donese ili donesu veći satovi koji bi se instalirali na stubove od rasvjete gdje bi prolaznici imali informaciju o vremenu. Do te realizacije se došlo krajem prošle godine kada je naš sugrađanin iz Austrije Nijaz Hasanović donio dva sahata predao ih Mevludinu Berbiću koji je to organizovao tako što je izradu nosača za satove ponudio firmi Šemunović odnosno Muhamedu Lišiću koji se rado prihvatio te izrade i sasvim besplatno izradio te postavio na rasvjetne stubove na dva mjesta i to iz pravca šetališta od pošte i iz pravca kafića Meraka. Tako je naš centar bogatiji za jednu sitnicu  (sahat) koju svi vide i koja je svima korisna. Kao što se može konstatovat male stvari koje činimo za društvo i zajednicu čine zadovoljstvo svih, te na taj način dajemo primjer drugima da i drugi mogu nešto malo  al vrijedno učinit za društvo i zajednicu. Zapamtimo ako budemo čekali na druge koji imaju novac da učine nikad to nećemo dočekat nego hajmo svi nešto pomalo doprinijet i korisno napravit što će našem društvu biti lijepo,potrebno i korisno.

alt 

p.s. Ideja ima mnogo,ali nedostaju mali napori svih nas da darujemo dio svoje imovine gdje bi  unaprijedili svoju okolinu i mjesto kako bi mi i naša djeca imali ljepši centar i kraj.

  Piše:Hamid Hasikić