altBio sam prisutan na nekom skupu i u razgovoru jedan od prisutnih prijatelja veli. U nas u našim gradovima,selima i mahalama ima dobar broj bošnjaka koji su imućni,ali brate oni se ne mogu i jedan za drugog malo znaju. Narod im stalno prišiva da su lopovi i da nečasno rade,da se bogate prevarom i td. Dočim nastavlja govornik, a imamo u našim mjestima gdje nas je bošnjaka više od 70%/90%, po kojeg hrvata i srbina koji je nastavnik,direktor nečega i nalaze se na pojedinim pozicijama i gle čuda bošnjaci vele da su velike poštenjačine i da je prava šteta što takvih nema među nama bošnjacima.

 

Ne opovrgavajući da ima takvih poštenjačina postavljam sebi pitanje cijelo vrijeme, nakon rata pa na ovamo u bošnjaka sve lopovi nigdje poštena insana,postavimo pitanje je li to stvarno tako ili nam je neko nametnuo kompleks manje vrijednosti,pesimizma od strane obavještajne garniture susjeda da sve to izgleda tako i crno. Znamo da u Bosni nije sve tako crno, znamo posigurno da naš Ado nije takav,da naš Rizo nije takav,da Mustafa nije takav i da mnogi čestiti ljudi koji rade za zajednicu nisu nesposobni,podmitljivi i korumpirani.

 

altDakle nekom je cilj da u ovom vaktu i vremenu bošnjaci budu veliki pesimisti, da sve vide u negativu i da se ne bore za bolje sutra sebe i svoje djece i budućih generacija koje će doći poslije nas. Mi bošnjaci nismo tijesni u ovoj napaćenoj,ponosnoj državi ima mjesta za sve ma kako se zvao i iskazivao. Ne negiram i ne isključujem da među nama nema pokvarenih,ali sve dok zvanične institucije nadležne za to ne dokažu to, za nas je Hasan,Husejn i drugi su čestiti,a ne rekla/kazala po raznim kahvama zato što mu nije nekog zaposlio,što ima bogastvo,što mu tender nije namjestio, da kaže, e jest taj i taj lopov ovakav,onakav.

 

Kao narod promislimo da smo u jednom teškom specijalnom ratu ,jednom trenutku gdje nas mnogi obeshrabruju pa bježimo iz naše lijepe Bosne i tražimo sreću na drugim mjestima pa se uvalimo u velike kredite i proklinjemo dan kada smo zakoračili u nju.Ovo je stvarnost mnogima koji su se zaputili trbuhom za kruhom, koji nažalost ne mogu doć zbog finansija da obiću babu i majku na postelji pa čak ne mogu ni na dženazu doć. Dakle bošnjaci prestanimo vikat i galamit sve je crno,svi su lopovi,a ja samo nisam lopov!,nije pošteno od nas to govoriti. Ko god kaže da propade svijet,Bošnjaci i Bosna ustvari propade on sam sa takvim razmišljanjem, a ne sve nabrojano.Nama je neophodno da jedan drugom iskreno pristupimo i pomognemo pa i onom zulumćaru koji na grbači svih nas profitira da mu na jedan prirodan i adekvatan način ukažemo da to ne ide tako više. Ispravimo pogrešno mišljenje o nama da smo samo za humanitare na što su nas mnogi navikli da čekamo da nam drugi donese a mi po starom ni mukajet ni da se počešemo. Vidimo svijet putem bolje dioptrije i da nije sve tako crno kao što nam pričaju oni koji ne žele dobro nama i našoj djeci. Pamet u glavu narode!.

foto:ilustracija

 

Pripremio:Hamid Hasikić