altMnogo je stvari o kojima se da i može pisat i muhabetit. Ovom prilikom za uho mi je zapela sledeća pojava koja se davno udomaćila među nama u našem kraju, a vjerujem da toga ima širom naše lijepe Bosne i Hercegovine. O čemu se konkretno radi ? Naime duži period slušam  kako se svakodnevno  pored vlastitih imena koje su nam nadjenuli roditelji  zovemo i odazivamo na nadjenute nadimke kao na vlastita imena.

Ti čudni nadimci su prisutni kod nas a oni su sledeći;Jovo, Mile, Mićo, Pero, Dragan, Tanja, Gara, Piđa, Kićo, Ilija, Čiko pa sve dotle da se ljudi zovu i nazivaju nadimcima ustaša i četnik ! Ovom prilikom nećemo navodit nadimke koje imaju pojedine životinje kao što su Janje, Srna, Žaba, Guja, Kobac, Soko..., ili mnogi  drugi pojmovi vezani za predmete i objekte.

Zaista kada sam to sve rastabirio i zapitao se imal kod recimo pravoslavaca i katolika nadimaka tipa Hasan, Mustafa, Salih, Alija i Hamdija, nema!? Barem ja nisam čuo nigdje to.

Ovo nam nešto govori o nama i njima. Da oni recimo dosta dobro drže do sebe i svojih imena pa i nadimaka dok kod nas može sve i svašta da stane u torbu. To nam ujedno govori da ne držimo do svog ličnog identiteta i stava jer kako protumačit da se ne buniš da te neko svakodnevno zove imenom druge vjere, a oni (pravoslavci i katolici) ne dozvoljavaju sebi takav lapsuz i gaf.

Ovdje je riječ o svom samopoštovanju i dignitetu, jer ako se ne buniš na to znači da si zadovoljan da ti sutra neko i gore nazive prikači, a ti ćeš šutit i ne reagovati. Ovom prilikom da bi ljude odvratili  od takvih nadimaka moraju osobe koje se prozivaju po njima osvijestit i upozorit one koji ih izgovaraju da prestanu to činit i onda je za očekivat od javnosti suzdržavanje od ružne navike koja se uveliko uvriježila i smjestila u našu svakodnevnicu.

Musliman svaki ima svoje ime i trebamo ga svi zvati po njemu i ne omalovažavati, jer u suprotnom ako se osoba suprotstavlja tim nadimcima a mi ga zovemo i prozivamo činimo grijeh a to nikom ne ide u korist i prilog.

Nikada muslimani svojoj djeci ne smiju nadijevati neislamska imena, imena sa ružnim i sramnim značenjima, skraćivati i tako unakazivati prava imena nap. (Abdullah u Avdo, Husejn u Huso, Ibrahim u Ibro, Mustafa u Mujo, Hasan u Haso) niti smiju jedni drugima davati pogrdne nadimke: Ćoro, Zguro, Ćoso, Nosonja itd:

I za kraja ove kolumne evo jednog dijela citata Kur'ana koji govori o tome.

O vjernici, neka se muškarci jedni rugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima!...(El-Hudžurat 11).

foto:Ilustracija

Autor:Hamid Hasikić

Kolumne/rahic.ba