User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

altSmatra se da su stabla datule međusobno blisko povezana. Ako jedno stablo uvehne, njegov “prijatelj”  koji se nalazi u blizini tuguje i više ne daje ploda. Žensko stablo također uvehne ako je njezina ljubav posječena. 

Plod toga dragocjenog stabla glavna je prehrambena namirnica Oaze Oulad Said, a osim što se jedu svježe, datule se mogu i osušiti i samljeti u brašno. Ni jedan dio drveta se ne baca. Deblo se koristi kao građa i ogrjev, od čvrste vlaknaste kore plete se užad, grane se upotrebljavaju za izradu ograda i krovova, a lišće se plete i tako se izgrađuju košare, metle, torbe i sandale. 

Sok od nekih vrsta datula sladak je sirup. Čak se i košpice datula iskorištavaju-nakon prženja, one se melju i tako se dobiva “kahva”, zamjena za vrući čaj koji se obično pije tokom hladnih pustinjskih večeri.

Zdravstvene koristi datule

Voće ima jako koristan efekat na ljudski metabolizam. Kada bolesna osoba konzumira voće, obezbjeđuje organizam šećerima i mineralima. Voće je bogato kalcijumom i željezom, a u ovim sastojcima datula se posebno ističe. Ovi minerali su esencijalni za jake kosti i dobru krv. Vlaknaste materije u voću pružaju lakši prolazak hrane u digestivnom traktu i jednostavan rad crijeva. Šećeri i organske kiseline, koje se nalaze u voću, povećavaju njihov laksativni efekat, te na taj način sprečavaju zatvor.

Potencijalne zdravstvene koristi voća i povrća pripisuju se polifenolima iz njihovog sadržaja, tačnije flavonoidima o kojima se mnogo pisalo u zadnjih desetak godina zbog njihovog biološkog efekta. Nedavna istraživanja su pokazala da datula može biti dobar izvor ovih aktivnih komponeneti. Također je otkriveno da ima potencijalnu sposobnost da uguši slobodne radikale koristeći različite metode, čak i unutar studija koje su našle mali sadržaj ukupnih fenola.

Fenolski spojevi sadrže antioksidativne sposobnosti. Nedavno istraživanje je otkrilo takve aktivnosti na hurmama iz Alžira, Omana i SAD-a. Antioksidanti, koji mogu suzbiti reaktivne složene radikale, mogu spriječiti okisdaciju drugih molekula i na taj način imati efekat u promociji zdravlja u prevenciji degenerativnih bolsti. Interes za antiokisadantima se povećao iz razloga što imaju visok kapacitet u istjerivanju slobodnih radikala koji su povezani sa različitim bolestima.

Problemi sa tankim i debelim crijevom mogu uzrokovati različite bolesti što se uveliko odražava na opće zdravlje. Održavanje zdravlja crijeva je veoma bitno, a način postizanja ide upravo preko prehrane, tj. unošenja u probavni trakt onoga što vraća crijevnu floru u normalno stanje. Datula to upravo čini sa svojim nikotinskim sastavom poboljšavajući zdravlje crijeva, sprečavajući razvoj negativnih i pospješujući razvoj pozitivnih bakterija potrebnih za bolji rad crijeva. Datule, također, pomažu kod dijareje zbog potasijuma kojeg sadrže u sebi. Potasijum je isto tako potreban organizmu radi održavanja zdravlja i balansa centralnog nervnog sistema, a potreban je i za kontrakciju mišića, što uključuje i lupanje srca.

altVelika količina šećera, odnosno glukoze, fruktoze i saharoze, u hurmi daje insnatnu energiju. Tijelo koristi karbohidrate da pravi glukozu, što tijelo koristi da prevede u energiju, a zatim tu energiju koristi za efikasnije kretanje i rad. Glukoza se može odmah koristiti ili skladištiti u mišićima i jetri za kasniju upotrebu. Datule imaju značajnu količinu željeza što je čini dobrim lijekom u slučaju anemije.

Datula sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotensku kiselinu, a svi ovi vitamini su u grupi koja se zove B-kompleks, i oni imaju mnoge zdravstvene funkcije. Odgovorni su za održavanje ispravnog nivoa glukoze, obezbjeđujući energiju i proizvodeći krvne ćelije, između ostalog. Datula je dobar izvor kalcijuma koji je esencijalan za kosti.

Datula u Kur’anu

Datule i stabla datule spomenuti su u Kur’anu na oko dvadeset mjesta. Broj spominjanja ovog voća u Kur’anu ističe njegov značaj. Poznat je kur’anski ajet u kojem se spominje slučaj Merjeme kada su je porođajne muke odvele do palminog stabla, pa je Allah savjetuje preko meleka da zatrese stablo i nahrani se datulama.

Poslije nju porođajne muke odvedoše do palmina stabla, te zakuka:“Kamo sreće da sam prije ovog umrla i da sam u zaborav potpuno utonula“ Tada je neko ispod nje dozva: „Ne budi tužna, jer Gospodar tvoj dao je da ispod tebe poteče voda. I zatresi stablo palmino, pa će po tebi pasti svježih datula. – Tako jedi i pij, i budi vesela…“ (Merjem, 23.-26.)