Ppaljenje autaoznato je kako većina automobila teško podnosi zimske uvjete vožnje, a to dodatno otežavaju neki naši pogrešni postupci.

Naime, većina kada su temperature niske, prvo pusti da auto malo radi u mjestu kako bi se zagrijao. Međutim, čini se da taj postupak autu više šteti nego koristi, prenosi Business Insider.

Jedan autotrkač objasnio je kako držanje motora u praznom hodu po velikoj hladnoći, osim što uzalud troši gorivo, oduzima ulje nekim dijelovima motora kojima je ono ključno, naročito cilindrima i klipovima. Pod normalnim uslovima, motor radi na mješavinu zraka i para goriva. Kada ta mješavina uđe u cilindar, klip je komprimira pri čemu – vrlo pojednostavljeno – dolazi do izgaranja koje onda pokreće motor.

No, kada je vani hladno, gorivo će puno teže isparavati. Automobil će to kompenzirati dodajući više goriva u onu mješavinu zraka i para goriva i tada počinju problemi.

Suprotno popularnom vjerovanju, puštanje auta da po hladnoći radi u leru dok se ne zagrije ne produžuje život motora. Naprotiv, skraćuje ga.

Srećom, ovo se događa samo kad je gorivo jako hladno. Ali, čim se zagrije na temperaturu od oko 4 stepena Celzijusa, auto počinje trošiti normalne količine goriva. Mogli biste zbog toga pomisliti da će puštanje auta da radi u leru riješiti ovaj problem. Ali nemojte brkati topao zrak iz ventilacije s toplim motorom. Rad u leru zapravo je uzrok svih problema.

Najbrži način da brzo ugrijete motor je da odmah započnete vožnju.

Možda ste nekad čuli i da ulje u servo volanu može biti prehladno, i te tvrdnje su odbačene, piše jutarnji.hr.