abdestuzimaAbdest (ar.الوضوء al-wuḍū, naziv abdest potječe iz turskog jezika) je obredno vjersko pranje i čišćenje određenih dijelova tijela vodom u islamu koje vjernici izvršavaju kako bi postigli  tjelesno duhovnu čistoću potrebnu za obavljanje namaza i drugih bogoštovnih djela (ibadata).

Svi muslimani vrlo dobro znaju da ovaj mali ritual mogu izvršavati na više načine, i bez vode, ako se nađemo u takvoj situaciji.

Pa koji su to sve načini:

1. Uzimanje abdesta vodom.

  - Postoje i vode kojima je zabranjeno uzimati abdest:

   a)mutna i prljava voda,

   b)manja količina vode u koju je pala neka od nečistoća po islamu: urin, krv, izmet, vino (alkohol)   ili je u njoj uginula životinja,

   c)voda iscijeđena iz voća ili drveća,

   d)voda koja je iz bilo kojeg razloga promijenila boju, okus ili miris,

   e)voda koju su pile po islamu nečiste životinje: pas, svinja ili bilo koji mesojed.

2. Čistom zemljom (bila ona pjeskovita, kamenita, rastresita, vlažna, suha.)

3. Sa čistim, odlučnim i iskrenim nijjetom, možemo i zamišljati kako uzimamo abdest, te će i to biti dovoljno, jer je Allahu srce najbitnije.

Činjenica je da grijesi ostavljaju velike tragove na meridijane kojima protiče vitalna energija, kao i na vitalno polje koje okružuje čovjekovo tijelo. Naime, grijesi očito je, remete to polje što se poslije odražava na čovjekovo zdravlje.

Razlog leži u činjenic da se čovjek ne sastoji samo od čvrste materije, već istovremeno i od atoma koji formiraju njegovo tijelo, koji u konačnom predstavljaju elektro-hemijsku i elektro-magnetnu energiju.

Takva energija s eu ovom slučaju razumijeva kao: vitalna energija koja isijava iz naših tijela i koja se zove prana ili vital force. Kakogod da se imenuje, ta energija predstavlja  nešto što je realno i dokučivo.

   Savremena nauka došla je do uređaja za mjerenje biorezonance, kojima se može izmjeriti  količina energije u čovjeku i svakom drugom živom biću. Izumljena je također kamera pomoću koje se prave tzv. kirilianovi snimci, a koji daju sliku magnetnog polja što okružuje svako živo biće.

Ovo polje koje pomaže da postojimo kao živa biča poznato je kao aura ili bioplazmatsko tijelo.

Allah dž.š u časnom Kur'anu kaže:

"Allah zaista voli one koji se često kaju i one koji se mnogo čiste." (el-Bekare, 222).

Razmislimo o sljedećem: jedan abdest u odnosu na drugi jeste kao jedna sjvetlost u odnosu na drugu.

Za to bi Božiji Poslanik, s.a.v.s., kada bi krenuo na namaz učio sljedeću dovu:

"Moj Bože, podari mi svjetlost u srcu, svjetlost u vidu, svjetlost u sluhu, svjetlost sa moje  desne strane i svjetlost sa moje lijeve strane, iznad mene svjetlost i ispod mene svjetlost i  ispred mene svjetlost, iza mene svjetlost i daj mi svjetlosti."

   Moguće je da je Poslanik, s.a.v.s, u ovoj dovi pod riječju svjetlost podrazumijevao auru  koja okružuje čovjekovo tijelo.

Izveden je veliki broj eksperimenata u okviru kojih je mjerena energija u različitim meridijanima i tačkama iz kojih se ona širi po tijelu. Eksperimenti su izvođeni prije i poslije uzimanja abdesta. Utvrđena je jasna razlika između te dvije situacije.

abdest knjigaPoslije uzimanja abdesta, ljudi bi bili uveliko bliži skladu. i ravnoteži.

Na temelju ovoga eksperimenta jasno je da abdest pomaže u otklanjanju spoljašnih utjecaja na elektro-magnetnu energiju, čime se čovjek štiti od vanjskih negativnih faktora koji utječu na čovjekovo tijelo. Usto, abdest sprječava vanjske utjecaje  koji pomažu pojavu hroničnih poremećaja u organima.

Jedan od vidova Allahova otkrivenja robovimajeste da im je podario brojne unutarnje, skrivene energije. Uzvišeni kaže: "Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina." (Fussilet, 53)

  Čovjek je uznosit, mada nije kadar vidjeti suštinu samoga sebe, tajne svoga tijela i duše.

Allah, dž.š., kaže: "O čovječe, zašto da te obmanjujemo to što je Gospodar tvoj plemenit, koji te je stvorio - pa učinio da si skladan i da si uspravan - i kako je htio lik ti dao." (el-Infitar, 6-8)

   Utvrđeno je da pozitivni i negativni elementi koje kosmo sadrži stvaraju oko čovjeka magnetno polje - koje se naziva vitalno polje ili aura - koje utječe na čovjeka u duhovnom, intelektualnom, psihološkom i tjelesnom pogledu.

Ukratko, ako pogledamo savremenu medicinu, alternativnu medicinu, masaže, akupunkture itd. - primijetit ćemo da se dotiču određenje tačke na tijelu koje prilikom masaže vraća energiju i obnavlja je u zdravo stanje, također na isti  način pomaže našim organima, jer je sve povezano - a te tačke, i dijelove tijela mi masiramo prilikom uzimanja abdesta. Allahova mudrost je zaista bila ogromna iza ovoga. Stoga, kada ubuduće budete uzimali abdest, potrudite se da to bude polahko, staloženo, mirno, koncentrisano, i da staloženo blagim stiskom masirate šake, podlaktice i nadlaktice, stopala itd.

Izvor: Knjiga: Abdest i alternativna medicina - Madžida Amir.

Priredio: Ernad Dedović

dzematrahic.ba