altPeškun kao stol  ili stolica može imati šest,osam ili devet uglova, ovaj naš na slici ima šest uglova i postavljen je na šest nogu. Prostor na njemu kao i na nogama je ukrašen rezbarenim poljima jednostavnim geometrijskim oblicima i poljima. Rekli bi smo stari nemještaj nekad,a ono danas u velikom procvatu izrade širom nam lijepe Bosne. Ovaj vid zanatstva izrade stolova i stolica je sve atraktivniji i naziva se još i stilski namještaj.

Naši stari znali su izrađivati kvalitetni namještaj koji je svojom estetikom samo uljepšavao prostor koji svakodnevno koristimo dal kod svojih kuća u porodičnom ambijentu, dal u poslovnom okruženju gdje dočekujemo svoje poslovne goste. Dosta danas se koristi kao dekoracija u mnogim nastupima kulturno umjetničkih društava prilikom izvođenja programa.

Mali,nježan,vrlo pokretan,praktičan,svugdje je pristao. I svugdje dobrodošao. Naravno,ako nije „stranac“ među stvarima koje pripadaju nekom potpuno drugom stilu. Peškun će dodati svoju šaru cvjetnoj bajci s jambeza i jastučića i arabeski s ćilima,zauzet će samo malo mjesta,a unijeti puno ljepote i komfora. Ni sto među stolovima, ni stolica među stolicama,a i to je kad zatreba- i mnogo više i drugačije.

 

Okrugli mali sto na kome se sjedi. Obično je urađen od orahova drveta s lijepim rezbarijama. Može da se stavlja i pod demirliju i onda služi kao sofra.(prema škaljićevom Rječniku)

 

rahic.ba