altNesvakidašnji trenutak se dogodio u petak 25.džumade-l-uhra 1435.h.g. odnosno 25.aprila 2014.godine u našem džematu,mnogi stariji sugrađani izjavljuju da se ovakav događaj kod nas nije odavno desio. Naime, naš džemat Gornji Rahić je zaprimio zahtjev za prelazak osobe na islam. Obaviješten je i glavni imam medžlisa Brčko mr.Mustafa ef.Gobeljić o zahtjevu i sve je dogovoreno i urađeno na obostrano zadovoljstvo. Naravno uvod mora postojat,a sada konkretno o događaju koji kako smo spomenuli u našoj sredini takoreć nije se nikad do sada dogodio.

Dakle,islamska zajednica Brčko je zaprimila zahtjev od porodice Karahmetović koji su u radnom odnosu u Austriji da im želi njihova snaha udata za Karahmetović Amora (Žive i rade u Austriji, grad Eisenstadt, glavni grad austrijske pokrajine Gradišća. Grad je političko i kulturno središte pokrajine i okruga Eisenstadt-Umgebung) da javno prihvati islam.

Veber Luiza-Maria (orthodox) je u tom austrijskom gradu gdje živi i radi upoznala Amora, te su prošle godine zasnovali bračnu zajednicu. Luiza-Maria je rodom iz Rumunije,rođena 1974.godine u mjestu Baia Mare. Prema onome što smo u razgovoru sa njom doznali,ona je već dosta toga saznala o islamu,jer je pročitala nešto knjiga te je u porodici Karahmetović spoznala o našoj vjeri. Kako nam reče, prvi put kada je došla u susret sa islamom i islamskim običajima osjetila sam da je to ono čemu bih voljela pripasti. I sada kada sam se udala u porodicu koja održava islamske propise i običaje tada sam odlučila da to i ozvaničim, ističe Luiza-Maria za naš portal. Na upit je li i prije dok je bila u staroj vjeri prakticirala, kaže, ponekad, uglavnom dok sam bila mlađa,prakticirala sam sve vjerske običaje

Luiza-Maria ističe da je na nju posebno utjecalo u svemu tome način na koji muslimani vjeruju te njihova predanost Allahu dž.š. 

Na našu primjedbu kakve su reakcije njene porodice na ovu životnu odluku koju je učinila još ranije samo što je sada to ozvaničila,ona kaže da joj je porodica upoznata i da se slažu sa njenom odlukom jer je punoljetna da odlučuje o tim svojim iskustvenim spoznajama duhovnosti i opredjeljenima.

Luiza-Maria prema riječima ove porodice,a i njene potvrde su tu da ona uveliko radi odnosno uči da praktično nastoji što prije naučiti klanjati sve namaze koji su propisani svakom punoljetnom muslimanu. Ime koje će sebi nadjenuti i po kojem će se zvati odlučila je da to bude Nura, ime potječe od arapske riječi nur što znači: "svijetlost".

I za kraj našeg kratkog razgovora kao zaključak “ona smatra i poručuje svim vjernicima islama i drugih vjera,da je islam ona prava i jedina vjera koja nas vodi na pravi put“. 

Molimo Uzvišenog,da Luiza-Mariji da ustrajnost na putu islama te drugima da primjer te ustrajnosti.

Pored glavnog imama mr.Mustafe ef.Gobeljića koji je vodio čitav protokol prihvatanja islama tom činu je bio prisutan i Salih ef.Hrnjić imam džemata Gornji Rahić. 

Pripremili:Hamid Hasikić i Karahmetović Tifa 

dzematrahic.ba