U Gunji je danas obilježena 50 godišnjica od izgradnje prve džamije u Republici Hrvatskoj. Na svečanosti upriličenoj tim povodom istaknuta je značajna uloga džemata i vjerskog života na suživot na ovim prostorima koji može biti planetarni primjer kako se trebamo odnositi jedni prema drugima i graditi bolju zajedničku budućnost prenosi rtvtk.ba.

gunjaPrva džamija u Republici Hrvatskoj sagrađena je 1969 godine u Gunji i dugo je bila jedina džamija u ovoj zemlji. Već pola stoljeća ona je i mnogo više od vjerskog objekta.

Proteklih skoro četiri decenije službovanja u ovom mjestu, imam Idriz-ef. Bešić, ne samo da je ostavio traga u vjerskom životu, već je doprinijeo općem društvenom napretku, unapređenju međuljudskih odnosa i afirmaciji pozitivnih vrijednosti, što su prepoznale i tamošnje lokalne i regionalne vlasti, ali i građani svih nacionalnosti.

Gunja je danas primjer kako treba živjeti i unapređivati među ljudske odnose i izgrađivati zajednicu.

Na svečanosti povodom ovog značajnog jubileja imamu u Gunji Idrizu-ef. Bešiću uručeno je priznanje Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, a Medžlis islamske zajednice Gunja takođe je uručio priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama sa kojima su ostvarivali uspješnu saradnju tokom proteklih godina.