Mnogoj našoj omladini, te velikom broju populacije u Bosni i Hercegovini facebook je postala svakodnevnica, tu objavljujemo, postavljamo informacije, kada smo sretni, tužni, nasmijani, uplakani, zaljubljeni i niz drugih osjećanja, razmišljanja, fotografija, videa....Koliko je facebook postao in i koliko uticaja ima u globalu na svjetsku populaciju toga smo većina svjesni, ali da li smo savjesni je pitanje o kojem treba razmisliti, jer danas po nekim čudnim ali veoma prisutnim kriterijima momak ili djevojka, nije u koraku s vremenom ako nema svoj profil, ako često ne mijenja status, postavlja slike, videe, te ispunjava čudne kvizove koji daju odgovore na našu budućnost, o tome kada i gdje ćemo se vjenčati, koliko djece imati, ili kojoj celebrity osobi najviše ličimo, i niz drugih stvari, o čijoj koristi ne trebamo ni polemisati, a o uticaju svega nabrojanog govori nam i sljedeća analiza...

 

 

Da li ste znali da...

1. Više od 60% korisnika priznaje da koristi Facebook za prikupljanje informacija o bivšim ljubavima.  Jeste li vi među njima?

2. Svaki mjesec se na Facebook stavi oko milijardu fotografija. Većina ih je slikana upravo za kasnije divljenje i hvalisanje drugima  na Facebooku.

3. Niste sami - na Facebooku ima više od 300 miliona aktivnih korisnika.

4. 30 i više miliona profila barem jednom dnevno ima novi status.

5. 70% srednjoškolaca na Facebook se ulogira najmanje jednom dnevno.

6. Facebook kasnije briše slike majki koje prikazuju kako doje svoje bebe.

7. Facebook briše profile ljudi čudnih imena poput "Allien"

8. Postoji bolest nazvana Facebook Addiction Disorder (FAD). Jeste li i vi ovisni o Facebooku?

9. Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, najmlađi je milijarder na svijetu. Svoje bogatstvo može zahvaliti svima nama.

10. Facebook je uništio karijere brojnih političara (kobne su bile slike u neprikladnim situacijama te nepovjerenje koje su prema njima iskazali članovi vlastite porodice).

Poštovani čitaoci, mi možemo i moramo poručiti na način upotrebe facebook-a, imajmo na umu da svaka medalja ima dvije strane, pa tako i ova što se imenom facebook zove. Pazimo šta i o kome objavljujemo, jer na facebook-u nismo sami, to već postaje javna stvar, zato oprez na prvom mjestu. Iskoristimo ga na ispravan način, upoznajmo nove ljude, ostanimo u kontaktu sa rodbinom iz drugih gradova, država...Neka facebook bude sredstvo kojeg ćemo  iskoristiti na najbolji mogući način. A ne, ne daj Bože,  da u svoju bosansku mahalu unesemo još jednu ovisnost, zar nam i to treba?

Autor: A.B./ dzematrahic