Tajna ruku

Paltoznato je vjerovanje kod ljudi da je iz dlana moguće pročitati budućnost (naravno to ogledanje u dlan se kosi sa propisima islama), no sada naučnici tvrde da se iz dužine prstiju može vidjeti je li netko plodan, otkriti rak prostate te saznati koja žena je lezbijka.

Rezultate studije naučnici su objavili u časopisu British Journal of Cancer i otkrili da je istraživanje provedeno na 4500 muškaraca u razdoblju od 1994. do 2009. godine, od kojih je 1500 imalo rak prostate, dok je 3000 muškaraca bilo potpuno zdravo.

Naučnici tvrde da muškarci čiji prstenjak je duži od kažiprsta imaju veće šanse za razvoj raka prostate od onih čiji su prsti jednake duljine. Njihov rizik da obole od ove zloćudne bolesti je čak za trećinu niži, a kod mlađih muškaraca još manji.

Uobičajeno je da muškarci imaju duže prstenjake od kažiprsta dok je kod žena situacija drukčija, njima su ti prsti uglavnom podjednake dužine. Naučnici vjeruju da muškarci s dugačkim prstenjacima su plodniji, a za žene vrijedi obrnuto.

Vjeruje se da testosteroni pomažu u borbi protiv bolesti srca, a prijašnja studija je pokazala da muškarci s manjim kažiprstom imaju veće šanse za obolijevanje od te bolesti. Muškarci s duljim prstima imaju i veće šanse da će se obogatiti te su znatno agresivniji i spremniji na rizik od muškaraca s kratkim prstima.

Naučnici koji su pregledali prste čak 720 muškaraca i žena tvrde da lezbijke uglavnom imaju mišićave prste te dug prstenjak, a manji kažiprst. Smatra se i da lošiji vozači imaju kratki kažiprst.