Kolumna 

alt Iako nisam mislio uskoro nešto napisat za portal,no potaklo me jedno interesantno pitanje mog džematlije. Malo sam nakon odgovora osobi koja mi ga postavila razmislio i da vam pravo kažem rastužio nad takvim pitanjem. 

 Naime,o čemu se radi. Čovjek idući ulicom zamoli me za malo vremena da me priupita nešto. Pitanje je bilo da li je Muhammed a.s. rođen u Argentini?

 Pogledao sam ga i pitao gdje je to saznao odnosno pročitao i čuo. Odgovorio mi je da je gledao film i u tom filmu se navodi da je rođen u Argentini i da je odatle došao sa majkom u Liban i td. 

Pojasnio sam mu da to nije tačno, da je Muhammed a.s. rođen u Mekki, u plemenu Kurejš, 12 Rebiu-l-evvela 571. godine po Isau a.s. u Saudijskoj Arabiji. 

 Sada za razmišljanje i to duboko za insana. Ne bi to insana rastužilo da je to pitao neki inovjerac,neko ko ne dolazi u džamiju uopće, nego brate čovjek dolazi svaki petak na džumu namaz i „sluša“ hutbe,ide čovjek po skupovima i mevludima i dr. 

 Zato nije nikakvo čudo čuti često (žele saprati savjest) od onih  koji ne ispunjavaju svoje obaveze koje su dužni da rade po islamu kada kažu ja sam bolji „u srcu i duši“ od onih koji svaki dan idu u džamiju klanjaju,poste..., a kradu,lažu,varaju i ponašaju se nemoralno, bludniče i dr.

alt Dakle, nije nikakvo čudo čuti takve konstatacije o ljudima koji su često u džamiji i na džumi namazu. Koji ne znaju najobičniju historijsku činjenicu gdje je rođen Allahov Poslanik a.s.

Takve osobe su fizički tu u džamiji,u saffu,prisutni su tijelom, a dušom i mislima su na njivi,u štali,kod kuće ako je poljoprivrednik, a ako je radnik on je u mislima na svom radnom mjestu, kancelariji,trgovac u radnji ili na pijaci ili ne daj Bože u švaleranciji.

Nikakvo onda čudo  što mnogi kad pređu na izlasku prag iz džamije pohitaju da nastave da rade po svom, a islam su ostavili imamu i džamiji, te na taj način hrane ego onih koji su za gospodara uzeli svoje strasti i prohtjeve, koji su kao oni samo što su oni od ovih „čistiji u duši i srcu i  ne misle nikome loše“,a ovi iz džamije po ovima drugima nisu bolji i čistiji od njih. 

 Pametnom je i išaret dovoljan kakav nam je u većini kavm-narod, a nadamo se dobru na ovom i budućem svijetu.